dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan(...)większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut, następnie opłukać pod zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać
W Mojej Kuchni Lubiękakao. Dokładnie mieszamy, tak żeby kakao nie pozbijało się w grudki. Piekarnik nagrzewamy na 180⁰C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy tartą bułką. Na środek formy wlewamy na zmianę po łyżce ciasta – raz ciemnego, raz jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy(...)płaska łyżka gorzkiego kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 kropli aromatu migdałowego lub waniliowego szczypta soli tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do osypania formy
Karo in the Kitchenjajka mielone 1 kg sól, pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia kaszka manna 3-4 łyżki bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza(...)trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem
Basia w kuchniSkładniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso(...)trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą (nie jest to pozycja obowiązkowa). Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć do piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni
Karczma Honoriettywykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez ok 25 min. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem
Domowy Smak Jedzeniakluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać(...)wrzątku wkładać knedle, lekko zamieszać łyżką i jak wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze z trzy cztery minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. W rondelku roztopić masło i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać knedle i w razie potrzeby posypać cukrem knedle ze śliwkami
O kuchni z uczuciemSzukasz nietuzinkowego i idealnego połączenia smaków? To przepis dla Ciebie. Obłędnie aromatyczna tarta tatin z węgierkami, podana z bałtyckim porterem. Połączenie smaków, które zadowoli każde podniebienie. Danie jest dość proste(...)wykonaniu i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. SKŁADNIKI: - 300 g węgierek - masło 1/3 kostki - cukier brązowy - przyprawy korzenne - 1 jajo - łyżka lodowatej wody - porter bałtycki Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami. Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce. Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni
SMYKWKUCHNIbiałego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 300 ml wody 1 łyżka tartej gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki (lub łyżeczka słodkiej papryki - wersja mniej ostra) sól, pieprz Wykonanie: Jeśli zależy nam na czasie to masę szpinakową możemy przygotować dzień wcześniej. W garnku(...)warstwę makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Zalewamy beszamelem, który zdążył nam zgęstnieć na patelni. Możemy posypać tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. Przed wyciągnięciem możemy sprawdzić widelcem
Pyza i SurówkaMakaron – 40 dag Twaróg biały – 30 dag Masło Tarta bułka Cynamon Cukier Makaron ugotować w lekko(...)osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Twaróg włożyć na parę minut do zamrażalnika. by się ściągnął, i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bulkę tartą i razem podpiec leciutko. Makaron wyłożyć na talerze, polać masełkiem z bułką, posypać twarogiem startym, posypać cynamonem i cukrem
Camilla w kuchnijeszcze trafić na takie, które smakują prawdziwymi malinami, lecz jeżyny przeżywają chyba swoją pełnię! Jeżeli lubicie się zdrowo odżywiać, jesteście za dużą ilością błonnika w diecie to ta tarta jest dla Was! Nie jest przesadnie słodka, szybko zapycha i jest bardzo sycąca, czego chcieć więcej? Owoce leśne już są, więc chyba więcej nie trzeba! (wiem, że granat(...)leśnych) :) Składniki na spód: - 300g jogurtu naturalnego - 85g otrębów owsianych - 85g otrębów gryczanych - 2 jajka - 1 łyżka ksylitolu/cukru/syropu - 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego Wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na formę do tarty i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach
Be Fit Be Strongnietypowo :) KROKIETY HISZPAŃSKIE oraz ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę) - 2 jajka - bułka tarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę(...)Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki
Życie zamknięte w smakujest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone(...)połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut
Życie zamknięte w smakuzagotowania. Wtedy wsypujemy oba rodzaje cukru i wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy. Potem zmniejszamy temperaturę i mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki. Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu(...)odchylamy te, których do tej pory nie ruszaliśmy. Znowu kładziemy dodatkowy pasek - i tak do końca (wszystko widać na zdjęciach). Potem widelcem dociskamy miejsca styku pasków i spodu tarty. Możemy zakryć nieeleganckie łączenia - ja zrobiłam to warkoczem. Po części zdobniczej stawiamy formę z ciastem na folii aluminiowej. Bierzemy karmel i zalewamy nim całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Życie zamknięte w smakumięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy i pieprzymy(...)stron, na brzegu każdego kawałka układamy: ser, szynkę i ponownie ser. Mięso składamy na pół (nie ma konieczności spinania go wykałaczką czy związywania). Panierujemy: mąka, jajko, bułka tarta; a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwyraźne, intensywne smaki; chrupkość; i możliwie zdrowe składniki. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE CZOSNKOWYM Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - mąka z pełnego przemiału - płatki owsiane - bułka tarta - woda - olej - czosnek suszony - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału(...)łączymy wodą i doprawiamy suszonym czosnkiem (wedle uznania) oraz solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później mięsa. W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane i bułkę tartą (proporcja 1:1). Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczkę wkładamy do ciasta, przenosimy do płatków owsianych z bułką i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smaku