ogórków kiszonychpieprz czarny sól1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie:Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy i wrzucamy nasze przygotowane grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wylewamy na sito i czekamy, aż ostygną. Następnie kroimy je w dogodne dla nas kawałki. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy i łączymy
Malinowe Pocałunkikuchni. Jednego dnia zrobiłam gruszkowy dżem i pizzę na obiad, tradycyjnie. Drugiego dnia Małżon wpadł na pomysł wyjścia do kina więc zawieźliśmy dzieciaki do babci.W trakcie gdzieś tam były grzyby i drożdżówki, o których wspominałam wczoraj. I tyle z kulinariów domowych, bo po kinie był jeszcze kebab. Skądinąd dość nietypowy... pita rewelacyjnie chrupiąca, podgrzana
Dzieje kuchennej WiewióryWróciliśmy. Krótki to był wyjazd ale zaliczyliśmy i grzyby i jeżyny, i trochę przemoczonych butów. Kominek buzował codziennie dając ciepło tak potrzebne moim zmarzniętym dłoniom. Znowu zaczęłam marznąć czyli lato się skończyło :) Jak co roku w sierpniu wyjeżdżam z chaty pełna nostalgii i wcale mi z tym nie dobrze. Tylko miodu z pasieki nie kupiłam...Niedzielnego mielenia dawno
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło. Danie było niezłe, ale mało wyraziste w smaku. Być może to grymaszenie bierze się stąd, że nasze kubki smakowe przyzwyczajone są do dań
karmelowyposzukiwaniu nowych świątecznych smaków stworzyłam sałatkę, która wszystkim bardzo posmakowała. Z tradycyjnego farszu do pasztecików (grzyby + kapusta) stworzyłam tortellini. Do mini pierożków dopasowałam suszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka
cooklifeprzypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność i bogactwo. Kapusta będzie nas chronić od złego, grzyby zapewnią szczęście i dostatek, miód- pomyślność i długie życie, orzechy- mądrość, a owoce- długowieczność. Pamiętajcie, że podczas wieczerzy wigilijnej trzeba spróbować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego
Smakowity Blog Kulinarny....na bogato bo z dużą ilością składników :)Składniki:opakowanie tortellini z grzybamiopakowanie tortellini z serem2 zielone ogórkisłoiczek pieczarek marynowanych1 czerwona paprykakostka żółtego sera30 dag szynkipuszka kukurydzynatka
Bon Appetit MałgorzatyOto danie, które zrobiłam na zamówienie, wygląda na to, że zaczynam swój prywatny catering :-PSkład:dowolna ilość dużych ziemniaków najlepiej typu winiety ( u mnie 10
Bon Appetit MałgorzatyLekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.Składniki:2 szklanki mąki 480niepełna szklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki
prawdziwe jedzenieprzygotowanieW dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć. Gotowałam partiami, po 15 sztuk. Po 10 min gotowe
Stare Garykostkę.Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować
Stare Garysię nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone
Kitchens Alphabetkorniszonykilka marynowanych grzybków1 łyżka majonezu1 łyżka śmietanykilka liści sałaty lodowejświeżo mielony pieprz kolorowyPRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy zmielonym pieprzem.Na krakersach układamy porwane kawałki sałaty i śledziowego tatara.Pyszny śledzik na raz gotowy :)Zamiast krakersów możemy wykorzystać pokrojony
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów(...)powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez
Poezja smakuwszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g mąki100 g mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżeczki soli3 łyżki oliwy
zielonacukinka