nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli zapieczone z żółtym serem, podawane na ciepło. Często oprócz sera dodaje się opcjonalne składniki (np. grzyby, paprykę, kiełbasę, mięso). Bogaty w wiedzę teoretyczną postanowiłem zaserwować rodzinie quesadillas. Niedawno robiłem domowe placki do tortilli, co okazało się dość prostym zadaniem, więc tym razem też postanowiłem zrobić
Gotuj z Misiemgorącą zupę... Za ten zapach mrozu z rana i za tony suchych liści, w których można się tarzać... Za spacery z psem po pachnącym lesie no i za grzyby - oczywiście!!! Wszystkich chętnych zapraszam do zabawy
MiksturownikWitam serdecznie!!! I zapraszam do udziału w akcji "Boczniak rządzi", Boczniaki - grzyby z których można zrobić wszystko; (chociażby flaczki: Flaczki z boczniaków ) Bardzo proszę o umieszczanie przepisów z boczniaków, od tych najprostszych do tych najbardziej wykwintnych. Posty muszą zawierać baner akcji: Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
Miksturownikkostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki również w kostkę. Cebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie. Smacznego
Miksturownikpomarańcze; 150 g czekolady mlecznej; 1 łyżka miodu; 2 łyżki mleka; opcjonalnie malutka szczypta chili. Przydadzą się również: sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa i suszarka do owoców i grzybów. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód
Miksturownikbrzoza... Moje ukochane drzewo, jego szum przynosi ukojenie, oczyszcza umysł i duszę... Na starość zamieszkam w małym drewnianym domku pośród brzeziny. Będę zbierać zioła i grzyby... I umrę tam, leżąc w hamaku, słuchając szumu brzozy i śpiewu ptaków
Miksturownikzone6.bethere.co.uk 2012/01/11 23:16:17 Cudowne! Ślinka cieknie :) Gość: onionchoco, 81-210-87-150.ip.netia.com.pl 2012/01/12 12:42:36 Mój ideał to bliny gryczane z grzybami i śmietaną. Twoje wyglądają bardzo kusząco i może skusze się na małą odmianę :) Pozdrawiam serdecznie sowa_nie_sowa 2012/01/13 07:48:49 Ren-ya, na to wygląda;) Onionchoco, czuję ten zapach grzybów ze śmietaną
Zdrowa Kuchnia Sowyrozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowopiekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać
Z miłości do słodkościMięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach (majeranek, gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką
Smaczne Zdrowelodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy zagęścić sos, mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając
Czerwona Porzeczkajuż ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać
Mia Cucina Sofietabazylię oraz skórkę z cytryny, którą ostatnio dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem
Mia Cucina Sofietalasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g
Z miłości do słodkościpęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić
Z miłości do słodkości