grzyby - 15226 przepisów (strona:610/1016)

Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 158

różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 211

befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem łączą wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 172

takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe panierowane 184

farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa orientalna z warzywami 230

wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pieczarkowa 216

zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruskie pierogi z boczkiem 162

narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8787

rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 133

przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak Teriyaki 520

oliwę w woku. Na dość dużym ogniu smażymy zamarynowanego kurczaka.  Gdy mięso się zrumieni, dorzucamy do woka boczniaki, podlewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki i smażymy do momentu gdy grzyby staną się miękkie. Kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy na ukos.  Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko.  W miedzyczasie

W mojej holenderskiej kuchni
Polędwica Wellington 194

łyżki masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwicę z każdej strony.  Zdjąć ją z patelni i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i grzyby posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać borowiki i całość smażyć kilka minut, pod koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać

wyzwania kuchenne
Jajka faszerowane boczniakami 208

przeciąć na połówki. Żółtka przełożyć do miseczki, szczypiorek posiekać. Boczniaki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła, aż wyparuje z nich woda. Usmażone grzyby wymieszać z żółtkami, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nałożyć w miejsce po żółtku i posypać mieloną papryką

wyzwania kuchenne
Zupa z boczniaków 128

litr bulionu 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy lub masła makaron łazanki natka pietruszki Boczniaki umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, podsmażyć grzyby. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i również podsmażyć w garnku. Dodać bulion i boczniaki. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Gotową zupę przelać

wyzwania kuchenne
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 169

piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!! Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem

bastalena
Skazane na sukces 155

wywrócić nieco moje/ nasze świąteczne menu do góry nogami. Część potraw klasycznie zagościła na Wigilię, część postanowiłam podać na świąteczny obiad. Tak jak na przykład łazanki z kapustą i grzybami. Dysponując czasem i przedświąteczną werwą łazanki zagniotłam sama. Zamroziłam. I cały tydzień czekałam, aby odkryć ich fenomen. Nie zawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę(...)zwykłe kluski, to mają w sobie pewną niezwykłą moc. Być może dlatego to jedna z 12-stu wigilijnych potraw. łazanki kapusta z grzybami Łazanki ugotowałam w osolonym wrzątku. Kapustę podgrzałam. Całość wymieszałam razem w misce i na 5- 10min. wstawiłam do piekarnika

bastalena