grzyby - 15226 przepisów (strona:615/1016)

Pizza z kaniami, prosciutto i serem 199

Pizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby , włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować. Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza

Smaczna Pyza
Gąsówka mglista / lejkówka szarawa 682

według nowej nomenklatury już lejkówka szarawa Clitocybe nebularis . Pierwsza nazwa jednak jakoś bardziej mi się podoba więc pozwolę sobie tak o tym grzybku mówić. To bardzo pospolity gatunek grzybów chociaż nieczęsto zbierany. Dlaczego tak jest wyjaśnię w opisie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sarniak dachówkowaty - sarna 5064

Sarniak dachówkowaty Sarcodon imbricatus - grzyb jadalny, ale w Polsce chroniony. Są też inne podobne sarniaki - np. w borach sosnowych możemy spotkać sarniaka sosnowego Sarcodon squamosus o drobniejszych łuseczkach a w lasach liściastych, szczególnie pod bukami , występuje sarniak szorstki Sarcodon scabrosus - ten ma dużo drobniejsze i przylegające łuski oraz gorzki miąższ. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Maślak sitarz 560

Maślak sitarz Suillus bovinus - gatunek grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany. Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie przypominam sobie żebym go kiedykolwiek widziała w sprzedaży. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Soplówka bukowa, soplówka gałęzista 662

Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym. Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej pory nie spotkałam więcej soplówki.... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Soplówka jeżowata, małpia głowa 842

Soplówka jeżowata Hericinum erinaceum - wymierający już u nas, niestety, grzyb z rodzaju soplówek. Jest chroniona także w większości krajów Europy. Przypominam, że wszystkie gatunki soplówek są w Polsce pod ochroną więc nie można ich zrywać ani niszczyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łycznik późny 138

Łycznik późny Panellus serotinus - grzyb podobny nieco do dobrze znanych boczniaków, ale nie tak smaczny bo ma lekko gorzki smak. Poza tym wedle najnowszych badań kumulują się w nim pierwiastki metali ciężkich z zanieczyszczonego środowiska, substancje rakotwórcze, więc nie warto go zbierać a tym bardziej spożywać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Już niedługo święta ! 191

prezentów głęboko schowana a ja myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla

Smaczna Pyza
Schab z uszakami 129

Schab w towarzystwie uszaków bzowych i ananasa a wszystko dobrze przyprawione. Taka szybka kombinacja i powstał smaczny obiad ze świeżymi grzybami. Przypominam, że wystarczy się rozejrzeć w swojej okolicy a może znajdziecie i zbierzecie ucho bzowe sami ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szyszkówka świerkowa 199

Szyszkówka świerkowa Strobilurus esculentus to grzyb, który pojawia się bardzo wczesną wiosną . Jest niepozorny i nie przedstawia dużej wartości kulinarnej, ale po zimie wreszcie można wyruszyć w las i czegoś nazbierać co ucieszy każdego zapalonego grzybiarza. Zdjęcia szyszkówek dostałam od koleżanki, Doroty , która zdecydowanie częściej niż ja bywa w górskich, świerkowych lasach. Dostałam też zdjęcia innych gatunków w tamtych rejonów

Smaczna Pyza
Smardzami wiosna się zaczyna ! 100

Smardze - czekam na nie cały rok. Pojawiają się wczesną wiosną i dla mnie właśnie wraz z nimi zaczyna się sezon grzybowy. Wiem, że są u nas pod ochroną, ale grzyby to przecież nie tylko grzybobranie i jedzenie skarbów lasu, prawda ? To także poszukiwania rzadkich gatunków, uczenie się rozpoznawania nowych, dotąd nieznanych, fotografowanie ich i cieszenie oczu rożnorodnością leśnych skarbów

Smaczna Pyza
Majówka wiosenna = gęśnica wiosenna 380

temacie a od różnych znajomych płyną wieści czego i ile nazbierali. Ja nie bardzo mam możliwość wyskoczyć do lasu więc pozostaje mi opisać kolejny gatunek i chociaż nacieszyć oczy grzybami ze zdjęć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe przetwory. Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią 193

galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów żeby zimą było po co sięgnąć. Ponieważ w tym roku jest dużo truskawek

Smaczna Pyza
C - Zupa grzybowa na białym winie 159

szklanek wody             1/4 szklanki mąki Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie(...)oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka śledziowa 627

pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania