grzyby - 15226 przepisów (strona:608/1016)

Gołąbki z modrej kapusty 137

przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak Teriyaki 524

oliwę w woku. Na dość dużym ogniu smażymy zamarynowanego kurczaka.  Gdy mięso się zrumieni, dorzucamy do woka boczniaki, podlewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki i smażymy do momentu gdy grzyby staną się miękkie. Kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy na ukos.  Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko.  W miedzyczasie

W mojej holenderskiej kuchni
Polędwica Wellington 199

łyżki masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwicę z każdej strony.  Zdjąć ją z patelni i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i grzyby posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać borowiki i całość smażyć kilka minut, pod koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać

wyzwania kuchenne
Jajka faszerowane boczniakami 216

przeciąć na połówki. Żółtka przełożyć do miseczki, szczypiorek posiekać. Boczniaki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła, aż wyparuje z nich woda. Usmażone grzyby wymieszać z żółtkami, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nałożyć w miejsce po żółtku i posypać mieloną papryką

wyzwania kuchenne
Zupa z boczniaków 134

litr bulionu 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy lub masła makaron łazanki natka pietruszki Boczniaki umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, podsmażyć grzyby. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i również podsmażyć w garnku. Dodać bulion i boczniaki. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Gotową zupę przelać

wyzwania kuchenne
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 175

piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!! Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem

bastalena
Skazane na sukces 160

wywrócić nieco moje/ nasze świąteczne menu do góry nogami. Część potraw klasycznie zagościła na Wigilię, część postanowiłam podać na świąteczny obiad. Tak jak na przykład łazanki z kapustą i grzybami. Dysponując czasem i przedświąteczną werwą łazanki zagniotłam sama. Zamroziłam. I cały tydzień czekałam, aby odkryć ich fenomen. Nie zawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę(...)zwykłe kluski, to mają w sobie pewną niezwykłą moc. Być może dlatego to jedna z 12-stu wigilijnych potraw. łazanki kapusta z grzybami Łazanki ugotowałam w osolonym wrzątku. Kapustę podgrzałam. Całość wymieszałam razem w misce i na 5- 10min. wstawiłam do piekarnika

bastalena
Risotto z pieczarkami 163

cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn

Moje domowe kucharzenie
Zupa z kurek z pęczakiem 140

pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy

Czerwień i błękit
Ogień smoka 337

uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki  ½ pęczka dymki 250 g   ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju  100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili

Mania Gotowania
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 464

laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie Chow Mein 363

Kochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun  (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili. Kurczak

SMYKWKUCHNI
Risotto z cukinią 251

Obecnie w ogrodzie mam nadmiar cukinii. Jednym z pomysłów na jej wykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera

Pasja Smaku
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 237

Mamą w zeszłym roku. Pojechałyśmy na działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia i zaczęły wspierać nas - nieopierzone, wekowymi przepisami od papryki, po grzyby do dżemów, miliard wariacji na temat ogórków, pikli, a w tym wspomniane wcześniej te w curry. Gdy ciocie wyszły uznałyśmy,  że może nie opierzone ale moc przerobowa

Brzuszki Łakomczuszki
Najlepszy omlet z kurkami 239

śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania