tego za oknem jest taka pogoda jak dziś, to najchętniej nie wyszłabym spod kołdry. Niestety to nie wakacje i obowiązki wyzywają. Ostatnio mam ich więcej, dosłownie mnożą się jak grzyby po deszczu. Oszaleć można. Do tego dziś zdecydowanie żyję w stresie i nawet nie miałam ochoty na gotowanie. Z tej oto przyczyny obiad był bardzo szybki, ale smaczny. Zapraszam
Przysmaki Karolkiprzydatności do spożycia (do 3 lat), a także możliwość trzymania naszych warzywek na zwykłej, zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY
Zdrowie na języku :Pktóre pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się że sum w smaku jest bardzo podobny do karpia, ale bardziej delikatny, mięsny i nie ma tego zapachu mułu. To była całkiem przyjemna potrawa.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWyszedł super, i nie tylko walory smakowe mam na myśli :) Pięknie się również prezentował na świątecznym stole.W tym roku mam zamiar powtórzyć, ale z nadzieniem ze słodkiej kapusty i grzybów. Zdjęcia pochodzą z mojego zeszłorocznego archiwum, wtedy jeszcze nie prowadziłam bloga więc nigdzie ich wcześniej nie publikowałam.Czytaj więcej
bistro mamaWigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej
bistro mamaprzepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne są kurki. Choć tak sobie myślę, że pieczarki też nie byłyby złe. A jeśli ktoś ma zamrożone lub zasuszone grzyby, to już w ogóle rarytas. Czytaj więcej
bistro mamazaopatrzcie się w takie o to naturalne leki:PROPOLIS na alkoholu: To świetne połączenie odkażających właściwości alkoholu i silnego przeciwzapalnego działania propolisu który dodatkowo wybija: bakterie, wirusy i grzyby. Kupcie sobie w sprayu taki roztwór propolisu a efekty na drugi dzień będą zdumiewające!SZAŁWIA: znana wszystkim roślina wspomagająca leczenie zapalenia gardła która posiada antyseptyczne właściwości jednak by dawała pożądane
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą i pieprze. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Tak przygotowanym sosem polewamy placki. Smacznego
kulinarnyJagarści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy
BaRepasziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min.Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem
Mix smakuwykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić
Mix smakutylko o wypiekach, to proponuję Wam sprawdzony przepis na flaczki z boczniaków. Może boczniak nie jest tak popularny, jak pieczarka, ale ze względu na swoje zalety zaliczany jest do grzybów o właściwościach leczniczych. Dlatego ta potrawa, moim zdaniem, jest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała
mojewypiekiinietylkowegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti z pesto szparagowymOmlet
Chilli Czosnek i OliwaFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroGemistaPaella z warzywamiPaella z kurczakiem i królikiemSałatka z bulguru ze szczawiemPilaw ze szparagami i bobemPilaw z kurczakiem i granatemRisotto z dynią
Chilli Czosnek i Oliwa