grzyby - 15226 przepisów (strona:596/1016)

Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 350

dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki

My Culinary Art
Zupa krem z pieczarek 174

propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła 0.5 litra bulionu 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 178

durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oleju oraz łyżkę masła. Kiedy piana z masła zacznie opadać wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie je solimy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Nam nie udało znaleźć się małych cebulek, więc zastąpiłyśmy je cebulkami dymkami

Kolizje Smaków
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

opowiem Wam poniżej. P.s. Czy wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 290

świeże pieczarki. Wiem, co powiecie? A czy można jeść surowe pieczarki? Tak, można jeść surowe pieczarki. Opinia, że nie można jeść surowych pieczarek wzięła się chyba stąd, że rzeczywiście grzyby leśne nie nadają się raczej do jedzenia na surowo. Ważne tylko, aby wybrać pieczarki świeże, o białych kapeluszach (piszę o pieczarce białej, która ciemnieje od długiego przechowywania) i przed

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron w sosie śmietanowym 338

chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać. A zobaczcie ile prawdziwków udało nam się zebrać podczas ostatniej wyprawy na grzyby... Ale będzie pysznie

Z miłości do słodkości
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 290

podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę cebule. Podsmażamy je chwilę same. Następnie dodajemy dobrze wymyte grzyby i mieszając chwilę jeszcze smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Chwilę podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze olej kokosowy). Następnie dodajemy pokrojone cukinie. Mieszamy. Podduszamy

Smaczne Zdrowe
Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty 273

kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką. Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby lub owoce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 252

startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.   Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną

Mania Gotowania
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 232

bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoto z obu stron.  Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans w zimnej wodzie. W rondelku rozpuszczam masło, szklę na nim obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodaję mąkę - przyrządzam coś w rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę i rozprowadzam

W kuchni Karmel-itki
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 178

różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 238

befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem łączą wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 205

takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe panierowane 219

farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię