Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem 402odłożyć do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać poszatkowany czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte pieczarki.Wszystko dusić do momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle).Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem
Słodka Strona
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym 312modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie. Gorąco wszystkim polecam- przekonacie
Buniabaje w kuchni
Sos pieczarkowy do makaronu 507ząbek czosnku* 120 g sera ricotta* 100 ml słodkiej śmietanki 30%* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* sól, pieprz* świeża natka pietruszki* ulubiony makaronWykonanie:Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą
kolorowotorcikowo
Podgrzybki w śmietanie 182Podgrzybki w śmietanie - mniam, mniam.Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie.Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie.Składniki-ok. 30 dkg podgrzybków-2 cebule-szczypiorek-1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18%-5 dkg masła-warzywko i pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę.Podgrzybki w kawałki. Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem
Maminek kulinarny
Risotto con asparagi 193ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp.Składniki:300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)3 łyżki oliwy200 ml białego wina wytrawnego800 ml bulionu warzywnego1 cebula 5 pieczarek2 łodygi selera
Smakowity Blog Kulinarny
Spring rolls 221być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 188tłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 200dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim
Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy świąteczne. Przepisy na Boże Narodzenie. 2910Przepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy
Kulinarne Przeboje
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 388ciemnych (najlepiej podłużnych) buraków- 1 duże, winne jabłko- 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę)- 2 liście laurowe- 10 ziarenek czarnego pieprzu- 4-6 ziaren ziela angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze(...)zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia
Smaczne Zdrowe
Kiełbasa z cebulką i żółtym serem 274kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne nam:- 0,5 kg kiełbasy (najlepiej śląskiej lub mazowieckiej)- 2 duże cebule- 5-6 dużych plastrów sera żółtego
W poszukiwaniu inspiracji
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 328oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i uważamy by się nie przypaliły.Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażone grzyby, cebulę z czosnkiem oraz pozostałę składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.Pasztet przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia), dokładnie ubijamy
Smaczne Zdrowe
Brukselka w zupie 254drugich zdjęcia potraw z kurkami myślę, że warto by było się do sklepu wybrać w celu ich nabycia. Nie mam pojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam na spacerze z C. i Ptysią...? W każdym razie odczułam nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś z kurkami - niedawno widziałam je w sklepie, więc pełna optymizmu ubrałam kurtkę przeciwdeszczową
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zalewajka na żurku 295Zalewajka na żurku...Niezapomniany smak babcinych obiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml
Gospodyni Miejska
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 269wielu krajach. Dziś święto piwa obchodzone jest na całym Świecie w różnych terminach, ale są i tacy, którzy czczą ten trunek niezależnie od kartki w kalendarzu. Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa.Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią
SzczyptaSmaQ