Sezon grzybowy już prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone - będzie równie smaczne. Do tego dania wykorzystałam makaron penne pełnoziarnisty, dużo zdrowszy od jasnego. Za dodatki posłużyły świeże borowiki, cukinia, starty parmezan i oliwa z oliwek. Prosto i smacznie
Milion Smakówkapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość
Słodka Stronapatelni, mięso podsmażamy z obu stron na złoty kolor. W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie
R'n'G Kitchenpiersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Smażymy wszystko razem jeszcze jakieś 5 min. Nasze kaszotto jest gotowe do podania. Na talerz wyłóżcie kaszę
Kuba Gotujeksiążek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe
Ostra na Słodkołyżka oliwy z oliwek lub masła 600-700 ml bulionu warzywnego (lub grzybowego) 100 gram parmezanu 350 gram świeżych borowików sól i pieprz świeża rukola do dekoracji Grzyby oczyszczam na sucho, płuczę i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej borowiki przez 2-3 minuty. Przekładam z patelni na talerz, wybieram kilka
Mango Papajaksiążek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe
Ostra na Słodkoczosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego majeranku 50 g masła sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy w kostkę(...)smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia, kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie
Kuchnia Beatywędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku 500ml zakwasu 1 jajko (opcjonalnie) Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek
Codzienne Gotowanieskupić, ech chyba potrzebuje urlopu... Na szczęście już w przyszły weekend jadę do rodziców na działkę, gdzie planuję się lenić i grilować, a i wybrać się do lasu na grzyby, mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze! W związku z tym, na blogu pojawi się kilka "grilowych" przepisów, co prawda sezon się kończy, ale pomysły można przecież zachować na przyszły
Codzienne Gotowaniedente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać
Codzienne Gotowaniekaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa
Codzienne Gotowaniemarketach postanowiłam je kupić. Poczytałam przy okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość witamin i substancji odżywczych jest ich podobna ilość co w warzywach. :-) Dla grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka
Szefowa kuchnigłowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki : 500 g mąki pszennej typu chlebowego saszetka
Weekendy w domu i ogrodzie