grzyby - 15226 przepisów (strona:588/1016)

Kurki po prowansalsku 132

przepisu, w zasadzie nie przyrządzam ich na inny sposób. Wszyscy zgodnie twierdzą, iż są wyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!" Czytaj więcej

Wiem co jem
Barszcz czerwony czysty 134

kapusty kupionej w sklepie. Chyba, że mamy jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu  jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty(...)przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru z jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wlać do garnka oba wywary : jarzynowy i grzybowy. Zagotować. Dodać utarte buraki. Podgrzewać do momentu

Wiem co jem
Pieczarki 194

hodowli. Można je dostać w sklepach i straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą(...)najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze są młode o białych kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów

Wiem co jem
Penne z kurkami 139

Wszyscy ostatnio narzekamy na pogodę, ale to właśnie jej zawdzięczamy pojawienie się pierwszych grzybów w lesie. Są już w dużych ilościach kurki i w nieco mniejszych podgrzybki. Nie miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam je z makaronem penne jako

Wiem co jem
Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami 172

spiżarni pojawiło się mnóstwo słoiczków z dżemem, musem i jagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy

Wiem co jem
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 108

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI i CZERWONĄ KAPUSTĄ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Bigos po mojemu 115

mnie bigos, dla kogoś innego kapusta z mięsem i grzybami. Można sie spierać o nazewnictwo. Ale zarówo mnie, jak i mojej rodzinie taka wersja bardzo smakuje. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo grzybowy 153

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 157

jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne

Marder&Marder Manufacture
Składniki 148

Kruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
Staropolski bigos 212

bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. 2. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty. 3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone

Wanilia i Kardamon
"Flaczki" z boczniaków 234

wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika  Duś pod przykryciem około 15 minut Dolej wodę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem majeranku) i gotuj pod przykryciem około 30 minut Po tym czasie zmiksuj płatki

pyszne zdrowości
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 334

kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż

codojedzenia
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 220

minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody

karmelowy
Sałatka pieczarkowa z jajkiem groszkiem szynką 223

wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę razem z ogórkami i szynką. Ugotować także jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez, połączyć dokładnie składniki. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorem  i obłożyć ćwiartkami jajek

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania