czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko ciepła woda Sposób wykonania: Farsz: Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków, a jej brak uzupełniłam zwykłą wodą
Darcia w kuchniSkładniki: 6 - 8 sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja
Darcia w kuchnipodsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebuli. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy
Smak mojego domuzwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby. Składniki: - 3 szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki suszonej żurawiny
CookYourselfPrawda powszechnie znana jest taka, że kupne nie dorówna domowemu. tak jest i w tym przypadku. :-) Pyszny sos z grzybami w całości i wyczuwalnymi kawałkami ogórka idealnie współgra z jajkiem. W żadnym stopniu nie jest przereklamowany a próbowałam go po raz pierwszy. I nie ostatni. :-) Jaj ka w tej formie , zamiast tych z majonezem ucieszą naszyc h gości. 4 jajka
Szefowa kuchniryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie
Fit & Healthy LifeChętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu
Trzeci talerzmocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) Muszę przyznać, że po raz pierwszy jadłam kaszę orkiszową i jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa, natomiast
zdrowa vege kuchniaWitajcie :) dzisiaj zapraszam na kapuśniak z wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia . Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około
Sama słodycz i szczypta chilipokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Boczniaki pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy grzyby zmniejszą swą objętość to dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż warzywa będą miękkie. Warzywa z patelni ostudzić. Następnie
Ugotowaćbudzi mnie burza 3. Lubię... niedzielne poranki gdy śpię tyle ile mam ochotę 4. Lubię... wieczorne piwko z przyjaciółmi 5. Lubię... spacery po łąkach na wiosnę 6. Lubię... zbierać grzyby 7. Lubię... czytać książki przed snem - to codzienny rytuał, bez tego nie zasnę 8. Lubię... zapach Euphoria Calvina Kleina który podarował mi Ryś 9. Lubię... smak Ginu Lubuskiego
sierotka maRysia w kuchnipieczarki szczypta soli i pieprzu szczypta tymianku Do dzieła!!! Pierś kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek wrzucamy pieczarki - gdy grzyby puszczą sok wrzucamy do nich kurczaka i tymianek - smażymy 1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykrawamy spore kwadraty na środek wykładamy farsz sklejamy boki
sierotka maRysia w kuchnilotniskiem czy i-keą. Głosy sprowadzały się do miejsca, w którym to dostaniemy coś do jedzenia. I także nie kojarzyć z kolejną pizzerią, które to wyrastają w Lublinie jak grzyby po deszczu. Chodzi o miejsce, gdzie pasjonaci rewelacyjnych produktów spotykają się raz w tygodniu aby dzielić się dziełami swojej nierzadko ciężkiej pracy z innymi hipkami. A więc
Right Behind The Kitchenaromat rybny. Kurki - kupione na trasie w drodze do Pruszcza. Najlepiej czyścic je pędzelkiem ale mnie się udało też to zrobić pod delikatnym strumieniem bieżącej, zimnej wody. Większe grzyby przekrojone na pół i ćwiartki, te malutkie maluchy ( pleonazm ) zostawiłem w spokoju. Ryż - raczej tylko arborio . Można robić na zwykłym, długoziarnistym ale jednak to tak jakby zamówić
Right Behind The Kitchenpapryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Różowa kuchnia