grzyby - 15226 przepisów (strona:576/1016)

Panierowana kania - "sowa". 114

Składniki: -grzyb sowa -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Sowę myjemy i delikatnie posypujemy kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony. Smacznego

Magia jedzenia.
Czubajka Kania po Staropolsku 128

Uwielbiam Grzyby a szczególnie Kanie, ot co dzisiaj z nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się pięknie rozłożyła, osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano! Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Pasztet z mięsa z rosołu 180

mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego imbiru

Gospodyni Miejska
Francuskie babeczki z grzybami 174

podgrzybków (drobno pokrojonych) 1 marchewka 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1/2 małej cebuli 2 łyżki śmietany sól, pieprz   Sposób przygotowania Marchewkę … Czytaj dalej Francuskie babeczki z grzybami

czarrna od kuchni
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 165

zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest(...)kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić

Czerwień i błękit
Naleśniki z grzybami i surówka z buraków III, Risotto (Seinfeld) 197

Nadzienie do naleśników: odmrożone leśne grzyby podsmażone na maśle z cebulą, i porządnie doprawione. Do tego bardzo smaczna surówka wg mojej teściowej. Warunek konieczny: trzeba surówkę przygotować co najmniej kilka godzin przed podaniem (inaczej będzie zbyt ostra). Składniki: 3 średniej wielkości obrane buraki (surowe) 2 jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego

Qlinarnie i Qlinarnie
Praska do ziemniaków - koniec z wyciąganiem maszynki do mięsa 231

tylko gadżet. Po zmianie siatki na dedykowany worek szafka kuchenna już nie pachnie ziemniakami. Różnica jest bardzo odczuwalna. Dodatkowo w ofercie są również torby na cebulę, czosnek, grzyby i chleb. Z całą pewnością torba na ziemniaki nie będzie jedną, która jest u mnie w domu.  Jak to wygląda cenowo? Chromowana praska do ziemniaków jest w cenie 59,90zł

Gotowanie i blogowanie
Zacna zupa wiejska 230

smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy wodą (ok. 1 litr ) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy

Trzeci talerz
Ciastka grzyby 127

Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne ciasteczka do złudzenia przypominają grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z czekoladą, dzięki której ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :) Składniki na około 24 sztuki: 150 g miękkiego masła ½ szklanki cukru 2 jajka (w temperaturze

Trzeci talerz
Schabowe koperty z grzybami 282

odgotowanych, drobno pokrojonych podgrzybków 1 cebula 5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) jajko … Czytaj dalej Schabowe koperty z grzybami

czarrna od kuchni
wołowina duszona z pieczarką 161

patelni rozgrzewamy kolejne dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki. Teraz możemy do garnka z duszonym mięsem  dodać koncentrat  pomidory oraz grzyby, a kiedy całość ponownie się zagotuje, doprawiamy całość pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso nakładamy   na talerze i podajemy

Miód i pieprz
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 143

tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Flaczki z boczniaków 130

zrobić i po prostu jakoś mi nie podeszło. Teraz podjęłam decyzję, że ponownie wrócę do boczniaków. Zrobiłam zupę. I jakie było moje zaskoczenie, że to bardzo smaczne grzyby. Wcześniej jakoś inaczej zapamiętałam. Do zupy idealne. Pewnie jeszcze coś z nich kiedyś zrobię. Składniki: Ok. 2  - 2 ½ l wody Kawałek mięsa do zupy ( idealnie pasuje antrykot ) 2 -3 marchewki

Smaki Ewy
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 152

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka

Z miłości do słodkości
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 130

olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cebula 5 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania