pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól.Odstawiamy ciasto na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną,grzyby namoczone wcześniej w szklance wody,liść laurowy,ziele ang. i ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy będzie miękka ,odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy do kapusty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidwóch zdań polecamy ten sklep, sami się w nim zaopatrujemy. Ostatnio weszliśmy w posiadanie dwóch kolejnych worków na chleb, paru worków na ziemniaki, na grzyby i kompletu fajnych lnianych ściereczek. Wiadomo, że własne wypieki są czymś wyjątkowym więc tym bardziej warto o nie dbać. Poza tym one naprawdę przedłużają trwałość pieczywa. Kilka lat temu zaciekawiony tymi workami zrobiłem nawet
Marder&Marder Manufacturesmak mi najzwyczajniej w świecie nie podejdzie. Myślałam że z jarzębiny to ja mogę zrobić tylko KORALE hehehe ;-) Dwa dni temu wybrałam się z rodziną na grzyby. Nie widziałam nawet trujących. To jeszcze nie czas, nie w UK. Ale spotkałam piękne drzewo jarzębiny. Pomyślałam że chyba trzeba w końcu się przełamać. I oto mój pierwszy słoik
Viola cooks with passionSezon na świeże grzyby, więc obowiązkowo musi być z nich zupa
Ugotujmy Cośpokrojonej w kostkę kilka zgrillowanych plasterków Pancett-y do dekoracji 1/2 białej cebuli pokrojonej drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno 3 większe grzyby "boczniaki" 4 łyżki oliwy z oliwek Parmezan 4 łyżki Sos Carbonara (znajdziecie przepis na moim blogu w innym daniu link niżej https://violagotuje.blogspot.co.uk/2016/07/cannelloni-carbonara-z-kurkami-w-boczku.html Sposób: Makaron gotujemy
Viola cooks with passionzłotego koloru. Wrzucić pokrojone w dużą kostkę pomidory. Smażyć mieszając, aż pomidory się rozgotują. Wlać wino, mieszać i gotować dopóki cały płyn nie wyparuje. Dodać zmiażdżone ziarenka jałowca,suszone grzyby, maggi. Podlać wodą i zagotować. Dokładnie wymieszać. Dodać wody tylko tyle, żeby mięso było przykryte do połowy. Później w razie potrzeby dolewać wodę, ale w małych ilościach. Doprawić
Kuchnia PokoleńViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego wino 100 ml przegotowanej wody
Viola cooks with passionsmakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych warzyw oraz grzybów, którymi można zajadać się jedynie raz w roku. Cukinii nie gotowałam, gdyż zależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie(...)pozostaw je w niej na kilka minut, aby woda dotarła do wszystkich zakamarków po paru minutach wypłucz kurki z brudu, następnie całość przelej przez durszlak powtarzaj płukanie grzybów, aż pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń wyłuskaj orzechy pistacjowe rozgrzej w szybkowarze masło dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli podsmażaj, aż cebula się zeszkli i delikatnie zarumieni dodaj kurki i podsmażaj
Szybko Szybkowarenergii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Polifenole wspierają także funkcjonowanie układu odpornościowego i walczą z drobnoustrojami i grzybami. Poza tym działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html Czystek ( Cistus ) to zioło , któremu są przypisywane wyjątkowe właściwości zdrowotne . W internecie można znaleźć informacje, że czystek - a konkretnie(...)energii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Polifenole wspierają także funkcjonowanie układu odpornościowego i walczą z drobnoustrojami i grzybami. Poza tym działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html
Sama słodycz i szczypta chilitymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje się ekspresowo, zwłaszcza gdy, tak jak mi, bardziej smakują ci grzyby w całości (oszczędzasz czas na siekanie). Samo mięso smażymy bardzo krótko - to ważne, żeby polędwiczki nie zrobiły się twarde. Chwila, moment - i pyszny obiad ląduje na stole
Milion Smakówdelikatnie opłukać zimną wodą i osuszyć, po czym pokroić nie najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i jak już się rozpuści podsmażamy na nim cebule i czosnek oraz grzyby, po chwili dodajemy paprykę, całość przesmażamy. Do miski wbijamy jajka i dokładnie je ubijamy widelcem aż się wszystko połączy w jednolitą masę, po chwili dodajemy do jajek zawartość
Kuchnia na wzgórzuSierpień tradycyjnie upływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów
Magiczna kuchnia Dariiziemniaki pół szklanki mleka świeża natka sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy je nie rumieniąc na masełku.Zalewamy niewielką ilością wody,do dajemy namoczone,suszone grzyby, kość schabową,gotujemy. Oddzielnie w 3 szkl.wody gotujemy kaszę mazurską,pod koniec dodajemy do niej pokrajane w kostkę ziemniaki.Łączymy smak warzywny z kaszą,dodajemy jeszcze 3 dag.mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj dzielę się pomysłem na wykorzystanie kurek. Wrzucanie ich na pizze chyba nie jest jeszcze spopularyzowane, a to błąd, bo efekt jest bardzo smaczny :) Pieczarki to nie są jedyne grzyby, które można kłaść na pizzy! Czytaj więcej
Kasia Sarnasolą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano(...)minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur, ale o tym następnym razem. Chrupiące ciasto, bogaty aromat grzybów i soczyste mięso. Nic dodać, nic ująć – to potrawa na wykwintny obiad, kolację… i nie tylko. Inspirację znalazłam w Kuchni Maćka . Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko