się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy
Ostra na Słodkomakiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało(...)Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski z makiem albo łazanki z kapustą i grzybami. Ciasto na łazanki 300 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy (ja pominęłam) Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą
Posadzone i zjedzoneŚwieże gałązki świerku, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę
Posadzone i zjedzonewieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-) Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) Makaron z kurkami
Posadzone i zjedzonejest? O dwojgu obcych sobie ludziach, którzy budzą się rano w lesie spięci razem wspólnymi kajdankami. Muszą działać razem, żeby rozwiązać tajemnice, które ukazują się jedna po drugiej, jak grzyby po deszczu. Nic więcej nie napiszę, bo im mniej się wie na początku, tym lepiej się czyta:) Tuż przed chorobą wypróbowałam przepis, który kiedyś sobie stworzyłam
Posadzone i zjedzonelesie za kościołem, przy naszym domu, dokąd chodzimy na spacery ( czyli w przeciwnym kierunku niż jak chodzimy na grzyby ), za stawem, są stare, opuszczone ogródki działkowe. Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym
Posadzone i zjedzoneczerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być sama cebulka podsmażona na maśle lub dobrym oleju rzepakowym. Wywar, w którym dusiły się gołąbki można zaprawić śmietaną lub pomidorami, dodać grzyby, stworzyć ulubiony sos. Kapusta i ziemniaki są wdzięcznymi produktami, świetnie komponują się z wieloma smakami
Pichceniomaniaczas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym
Zasmakuj Kuchnipasztet z fasoli Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka(...)patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy i przesmażany ostatnią drobno posikaną cebulę, następnie dodając resztę pieczarek ( pokrojonych w ćwiartki lub plastry). Na koniec do grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty. Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i podać na gorąco, do obiadu
Miód i pieprzKurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Gdy tylko się pojawiają ciągnie mnie jak przysłowiowego wilka do lasu. Nie uznaję kupionych, a mrożone już mi tak nie smakują, muszą być świeże i własnoręcznie zebrane i basta. :) Najbardziej smakują mi duszone podane z makaronem w towarzystwie natki pietruszki. To proste, pyszne danie gości u mnie kilka razy w sezonie
Cynamonowe szczęścieWłaśnie nadszedł ten czas... grzybiarze mają co robić! ja jeszcze nie byłam w tym roku na grzybach ale kto wie... Więc dziś zapraszam Was na klasyczne danie a mianowicie makaron w sosie kurkowym. Składniki; 1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag) 20 dag kurek śmietana 30 % 200ml. oliwa do podsmażenia sól, pieprz makaron tagliatelle szpinakowy ok 20 dag kilka
Radość kipiąca uśmiechem.owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym. Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem
wegujemypomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem
Wędrówki po kuchnirazu z patelni gorący ,dymiący ciepłem jeszcze kotlet wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty(...)pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Odsączyć na papierze.Podawać z ziemniakami i surówką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy
Ostra na Słodko