spędzili w lesie więcej czasu to z pewnością skończyłoby się na kilku kilogramach. Tym samym wygrałam, bo jako jedyna obstawiałam, że będą w lesie jagody. Jako jedyna obstawiałam też grzyby, ale niestety było zbyt sucho. Znalazłam za to trochę jeżyn :) Składniki na smoothie jagodowy (6 porcji): jagody około 1 kg jeżyny 30 - 35 sztuk (tyle znalazłam; opcjonalnie) 2 duże
Karola gotujePrzepis na "danie", kiedy w lodówce mamy niewiele. Każdy ma takie dni, kiedy trzeba wyczarować coś z niczego. W następnym poście dodam sos grzybowy... Tak, tak są już grzyby, które kocham! Składniki na kanapki (lub też bułki) z boczkiem, sosem chili i warzywami (1 porcja): bułka lub 2 kanapki mały pomidor kilka plasterków ogórka 2 plastry boczku mała cebula
Karola gotujeTarta z sowami inaczej zwane kaniami i dynią. Polecam bo jest syta, można się najeść i do tego smaczna. Jestem miłośniczką tych grzybów które można podawać nie tylko jako kotlety. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka kurkumy 125 g masła 3 żółtka 2 łyżki
wesoła kuchniaObiad prosty i szybki do zrobienia. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki smażenia. Są delikatne, miękkie w sosie się rozpływają. Zamiast pieczarek można dodać inne grzyby. 2 polędwice wieprzowe sól, pieprz kolorowy 500 ml przecieru pomidorowego 20 dkg pieczarek 1 cebula duża masło klarowane papryka do smaku koper, natka pietruszki Polędwiczki kroję na plastry 1,5 cm, Rozbijam
wesoła kuchniamusztardę francuską, dijon, drobno posiekany koperek, dużą szczyptę chilli w płatkach, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy kukurydzę Bonduelle, pokrojone śledzie i drobno posiekane marynowane grzyby. Całość mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiona. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą możemy podawać od razu, ale jeszcze lepsze są, gdy przez noc „przegryzą się
Poezja smakuDzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko. Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający(...)dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem. Czy podgrzybki są konieczne? Nie. Jeśli ich nie masz, możesz z powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra. Z czym podawać? Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan , chleb gryczany czy ziemniaki. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami
Blendmanmąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę
Gotowanie jest łatweprzesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak grochówki. Ja zawsze zostawiam
Kuchnia PokoleńSkładniki farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 2 garści grzybów suszonych 1 duża cebula 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczka … Czytaj dalej Pierogi gryczano-grzybowe
czarrna od kuchnirybę. Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak. Piekarnik rozgrzać
Kuchnia Paulettesminut. W międzyczasie kroimy pieczarki na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą do smaku. Smażymy na rumiano (mają być chrupiące) – należy uważać, aby grzyby się nie spaliły. Po upieczeniu polędwiczki kładziemy na desce, przykrywamy folią aluminiową i przed krojeniem odczekujemy ok. 5-8 minut, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i było
MyCookBook.plKilka słów na start. Cześć ! Pozwolę sobie pominąć tę jakże niekomfortową część pisania powitalnych słów notorycznie umieszczanych w pierwszych postach wszystkich nowych blogów które ostatnim czasy rosną jak grzyby po deszczu.. Załóżmy więc, że jest to kolejna już z publikacji tu umieszczonych i przejdźmy do konkretów.* Niespełna, trzy tygodnie temu wróciłam w dość „ciekawych” okolicznościach
Gawron w rosolelaurowymi i zielem angielski. Wszystko gotujemy około 2 godzin do momentu, aż mięso będzie miękkie. Przygotowujemy pieczarki, krojąc je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy grzyby. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego pozostałe przyprawy wg uznania. Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy
Ania i Marcin gotująpozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą
W kuchennej krainiepodzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego, że ja nie lubię grzybów, ale kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną
Cooking Monster