grzyby - 15226 przepisów (strona:548/1016)

Zapiekanka "Dwa smaki" 177

smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też o drugim farszu. W mojej rodzinie niestety nie wszyscy lubią grzyby. Dlatego drugi smak jest dla nich. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 209

jestem raczej mięsożerna i, uwierzcie, normalnie wybrałabym z talerza raczej te ziemniaki i zjadła je z sałatą, ewentualnie spróbowała trochę mięsa. Tymczasem pochłonęłam właśnie mięso z tymi niesamowicie smacznymi grzybami, a ziemniaki zostawiłam z boku praktycznie nieruszone. Jeszcze nie jadłam tak dobrych grzybów. Tak właśnie zakończę tą część o daniach głównych. Prowadzę blog z wypiekami, więc należałoby zacząć od deseru

Relaxtime
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe 190

pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny

Smaki Na Talerzu
Pieczarki nadziewane umajone szpinakiem 108

Bardzo lubię grzyby. Uważam je za przysmak i mogłabym często je przyrządzać. Tak więc dziś będą pieczarki nadziewane z młodym szpinakiem. Danie jest wyjątkowo pyszne i zachwyci nawet "tych co bez mięsa ani rusz..." Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Żurek grzybowy 162

Nakisiłam więcej żuru przed Świętami bo lubimy kwaskowe zupy. Na Wielkanoc podałam tradycyjny żurek z kiełbasą , jajkami, czosnkiem i chrzanem. Ale zatęskniłam na takim żurem z dużą ilością grzybów, pachnącym lasem i budzącym drzemiącą we mnie nadzieją na udane tegoroczne zbiory. Pomysł nie czekał długo na realizację i oto jest - żur grzybowy, aromatyczny, pyszny i rozgrzewający. Wolicie bardziej zieloną zupę

Smaczna Pyza
Gulasz wołowy z winem i kurkami 130

wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i dodać pokrojone mięso w małe kawałki. Wlać wino i smażyć aż wino prawie wyparuje. Dodać słoninę i cebulkę, grzyby pokrojone drobno, wlać wywar, zioła,dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewać wodę. Można zagęścić

Kuchnia Pokoleń
Żeberka sarny w kapuście kiszonej 358

Zdjąć obsmażone żeberka z patelni i wrzucić pokrojone w piórka cebulki. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Do cebuli dodać kapustę kiszoną, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, suszone grzyby. Lekko wszystko przesmażyć, kapusta musi lekko zmienić kolor. Wlać wodę, dodać żeberka i wymieszać. Gotowanie – można ugotować w szybkowarze, wtedy należy dokładnie zamkną i gotować 30 minut. Gotowanie

Kuchnia Pokoleń
Zupa chrzanowa 141

łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa 141

łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno

Codzienne Gotowanie
Klops mięsny z pieczarkami 188

przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu do odparowania soku, dołożyć również przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny w temp

Proste Potrawy
Zupa orientalna z makaronem mie 128

niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3  Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka  5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka masali w proszku(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa kroimy tak, jak lubimy, podsmażamy   na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Ryba po grecku 199

głębokim półmisku. Ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki. Na rybę wyłożyć ugotowane warzywa z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć je równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw.  Danie podawać na od razu posypane szczypiorkiem lub na zimno po przegryzieniu się smaków

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania