grzyby - 15226 przepisów (strona:543/1016)

Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 176

kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem

GRUBY WAŁEK
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 142

Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności.    Włoskie knajpki wyrastają jak grzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają

W kuchni Karmel-itki
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 135

pieczonego kurczaka. O tej porze nie praktycznie dnia w tygodniu abym nie przyrządzała coś z kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince

codojedzenia
Pasta z kurek 139

dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!). Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania w połączeniu z morelami- jak dla mnie to genialne zestawienie! 😋 * kurki- 300 g * masło klarowane

Kraina Miodem Płynąca
Grzanki z serem i kurkami 132

Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być wędzony lub oscypek - masło - sól - pieprz - świeża natka pietruszki 1. Grzyby myjemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz.  2. Na pozostałym maśle na patelni

Apetyczna babeczka
Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym 161

mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym   Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min   Letnia zupa

Cooking for Emily
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 271

ziemniaki, chyba że hodujemy je sami.  Odstawiamy na czas przygotowywania sosu. By ziemniaki nie ciemniały, proponuję dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Teraz czas zająć się grzybami. Oczyszczamy je dokładnie. Jeśli jest taka potrzeba, to kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę natomiast w drobną kostkę i szklimy w rondelku. Następnie dodajemy kurki i chwilę podsmażamy z łyżką miodu

Karczma Honorietty
Makaron z kurkami i szpinakiem 183

dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój ulubiony makaron – 150 g Kurki

ale Pysznie
Smażone kurki z pastą tom yum 160

Deszcz pada, słońce świeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Tatar wołowy 156

tatara. Dodatki zmieniają się i dopasowują do upodobań, dawniej flagowym dodatkiem była cebula i żółtko, a teraz staram się to urozmaicać i bardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół(...)słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz - sok z cytryny, czasem dodaje ale nie jest to konieczne - 2 żółtka 1. Mięso mielimy w maszynce lub kto bardziej wytrwały i cierpliwy może go bardzo drobno pokroić.  Dodajemy musztardę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Apetyczna babeczka
Zupa kurkowa prosta i pyszna ( zupa z kurek ) 176

dokładnie oczyściłam i drobno pokroiłam. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Do garnka wlałam 4 łyżki wywaru i poddusiłam w nim cebulę, czosnek, jak już były miękkie dodałam grzyby i ziemniaki oraz pozostały wywar i całość gotowałam, aż ziemniaki były miękkie ( około 15 minut ). Do miseczki nałożyłam śmietanę, dolałam łyżkę zupy i wymieszałam, tak hartowałam śmietanę 3 razy

Kuchnia na wzgórzu
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 189

lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z sosem kurkowym 166

Sezon na kurki już dawno otwarty i trwa w najlepsze, to najlepszy moment, żeby upolować kilka sztuk i wykorzystać w kuchni. Jeżeli lubicie zbierać grzyby, zaglądajcie szczególnie pod sosny i świerki, a jeżeli nie to znajdziecie je na targu lub w warzywniaku. Świeże, żółciutkie pieprzniki jadalne idealnie nadają się do zrobienia kremowego, aromatycznego sosu na bazie słodkiej śmietanki

Fitsweet.me
Nalewka jabłkowa. Jabłkówka korzenna 407

bardzo wysokiej pozycji. Właściwie przyjęło się robić nalewki z owoców miękkich albo ziołowe. Ale jabłka czy gruszki też się do tego celu nadają. Na nalewkę nadają się nawet grzyby! Nalewka na jabłkach zaskoczyła mnie swoim smakiem, oczywiście pozytywnie. Cukier i alkohol świetnie wyciągnęły smak z dojrzałych jabłek i korzennych przypraw. Już jestem z niej bardzo zadowolona, a przecież kiedy

Smaczna Pyza
Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym 151

Jego cechą charakterystyczną jest tkanka łączna przy kości, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Dziś serwujemy go w połączeniu z winnym sosem kurkowo-szczypiorkowym korzystając z sezonu na grzyby

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania