Hej! Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera
Tylko pysznietaką aurę najlepszy krupnik :). W mojej wersji: kasza jaglana, suszone grzyby, wędzone tofu, kapusta stożkowa, marchewka, pietruszka, por, cebula, czosnek, ziemniaki i mnóstwo ziół i przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, wędzona papryka, majeranek, lubczyk, jałowiec, sól, czarny pieprz, koperek). Składniki kroimy lub trzemy na tarce, wrzucamy do dużego gara (warzywa można podsmażyć na oleju), doprawiamy i gotujemy do miękkości
Qlinarnie i Qlinarnieburaków 1 machewka pietruszka cebula 1 szkl wywaru z gotowanych grzybów 0,5 l zakwasu z buraków sól pieprz czarny cukier ocet jabłkowy listek laurowy ziele angielskie 2 łyżki ciemnego oleju rzepakowego 1/4 cebuli natka pietruszki Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu(...)wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne ok 30 min. Wyjąć włoszczyznę dodać buraczki i zakwas, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem
Gotowanie jest łatwewięcej dodatków tym rosół pyszniejszy. Do gotowania użyłam szpondra wołowego i udek kurzych i steku z wołowiny krzyżowej oraz całą masę warzyw i dodatków, zobaczcie zresztą sami. Remen z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one: Pierogi ruskie Kuroniów Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi
kuron.com.pljarzyn 4 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 4 łyżki kaszy perłowej, jęczmiennej lub pęczaku (opłukane) 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę (można poddusić na maśle) 3 małe suszone grzyby, chwilę wcześniej namoczone 1 łyżka majeranku, suszonego po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego listek laurowy sól i pieprz do smaku
Moja Książka Kucharskaczas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno – zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym
Zasmakuj Kuchnigotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (masło + olej) przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę. 4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy
Bez Cebulibulionem wlewamy do garnka i całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut by papryka była miękka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dekorujemy plastrami kiełbasy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Grzyby i warzywa jesienne edycja
Życie ze smakiemlaurowy łyżka majeranku sól i pieprz 500 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybków. Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone na mniejsze części żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, wypłukane grzyby i gotować około 20 minut. W tym czasie przygotować warzywa: obrać jarzyny, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować i gotować przez kilka minut. Następnie posiekać
Poezja Smaków - blog kulinarnypół łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku Kapustę dwukrotnie płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna a następnie odciskamy, kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy kminek, pokrojone śliwki oraz namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (zostawiamy tylko końcówkę wody razem ze śmietkami). Zalewamy wodą tak by składniki się przykryły, dodajemy liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu
Dzieje kuchennej Wiewióryśmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie, dzięki czemu nic się nie marnuje
karmelowysokiem z kiszonych buraków. Polędwiczkę wyjmujemy z marynaty (marynaty nie wylewamy), osuszamy, nacieramy solą, obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, podczas smażenia dodajemy plasteri boczniaków. Grzyby powinny się zrumienić, wtedy je wyjmujemy, a polędwiczki zalewamy marynatą, posypujemy pieprzem i majerankiem i dusimy około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości
Quinoa Raz!schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Paprykę
Kuchnia MagdaLenyplastrze bakłażana, cukinii, pomidora, sera. Czynność powtarzamy do wykorzystani miejsca w naczyniu. Całość posypujemy kukurydzą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Grzyby i warzywa jesienne edycja 3” na durszlak.pl
Życie ze smakiem