grzyby - 15226 przepisów (strona:537/1016)

Tarta z kurkami 174

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy kurki i smażymy ok 20 minut (aż woda, którą puszczą odparuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby wykładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojną w kostkę fetę. Śmietanę mieszamy z jogurtem i jajkami i tą masą zalewamy kurki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
Kluski śląskie w sosie kurkowym 798

minut co chwilę mieszając następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy jeszcze ok 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość gotujemy do zyskania  żądanej miękkości grzybów. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy na koniec jeszcze troszeczkę natką pietruszki

Mechanik w kuchni
Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem 137

widzieliście najnowszego magazynu Kocioł to zachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę z […] Artykuł Sałatka z jeżynami i chrupiącym

Pink Envelope
Kurki w śmietanie 168

Kurki w śmietanie to prawdziwy rarytas! Każdy amator grzybów ceni je za uniwersalność i prostotę. Jest to bowiem danie, które można podawać z makaronem, ziemniakami i pieczywem. Pasuje do ryb i mięs. Nasz przepis na kurki w śmietanie nie zawiera wielu składników, by nie zabić aromatu i smaku grzybów. Za to przecież kochamy te małe

Ugotujmy Coś
Krokiety z piekarnika 278

zresztą dobrze widać, wsad jest mocno grzybowy. Użyłem zarówno pieczarek, jak i moich ukochanych borowików. Farsz możecie dowolnie modyfikować, m.in. przez dodanie kapusty kiszonej, zamiany borowików na inne grzyby etc. Zachęcam do eksperymentowania. Artykuł Krokiety z piekarnika pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Schab w sosie kurkowym 212

kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu z tą przyprawą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Cukinia faszerowana soczewicą 186

gdzie zamiast soczewicy było mięso. Dzisiejsza propozycja jest z pewnością o wiele zdrowsza i równie prosta do przygotowania. Porady: Jeśli nie masz suszonych borowików, to możesz dodać inne suszone grzyby lub ewentualnie zastąpić część soczewicy świeżymi pieczarkami lub boczniakami. Chcesz uzyskać bardziej zbity farsz? Po prostu delikatnie go zmiksuj za pomocą blendera. Ja preferuję „luźniejszy” farsz. Kolor

Blendman
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 194

Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata

Ugotowane pozamiatane
Pasta z zielonej soczewicy 196

kanapkowe, z których chyba najpopularniejszą jest hummus zrobiony z ciecierzycy. Dzisiejsza propozycja to pasta z zielonej soczewicy , która została połączona ze wspaniałymi borowikami. Pomimo że nie są to tanie grzyby, to na prawdę warto po nie sięgnąć, ponieważ niesamowicie wzbogacają smak każdego dania, a w tym przypadku pasty. Koniecznie do pasty zafundujcie sobie ogórki kiszone lub korniszony! Świetnie komponują

Blendman
Wielka księga słoików 170

owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych

GRUBY WAŁEK
Wegański quiche brokułowy 176

składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt

Lamarida.pl
Flaczki z żółciaka siarkowego 206

Pyszna zupa z pysznego grzyba dziś na stole. Żółciaka znalazłam podczas spaceru po łące, przykleił się do ściętego pnia drzewa i czekał na mnie. Zupa jest treściwa i pyszna więc warto zajadać. Żółciaka siarkowego najczęściej można spotkać w maju i czerwcu ale nie tylko, rozglądajcie się po lasach i łąkach. Flaczki z żółciaka siarkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety mielone z żółciaka siarkowego 232

wprosił się na stół. Dziś podaję przepis na kotlety a w zanadrzu jeszcze flaczki z żółciaka. Przepisy zaczerpnęłam z bogatych w przepisy grzybowe kart bloga Smaczna Pyza . Polecam grzyb bo to kwintesencja smaku który do złudzenia przypomina kurczaka, jest bardzo treściwy tylko najpierw tzreba go obgotować. Zapraszam na przepis. Kotlety mielone z żółciaka siarkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa kokosowa z bocznikami i groszkiem 139

szklanki kaszy jaglanej 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem aby straciła swoją goryczkę. 2. Do wywaru dodajemy kaszę oraz groszek (jeśli dodajemy mrożony!), doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy grzyby pokrojone w plastry oraz wlewamy mleczko. Gotujemy razem ok. 20-25 minut, doprawiamy do smaku. Jeśli korzystamy z groszku konserwowego z puszki dodajemy go 2 minuty przed końcem gotowania

Apetyczna babeczka