grzyby - 15226 przepisów (strona:545/1016)

Chlebek bananowy z malinami 164

kulinarno-fotograficznym, którego efekty możecie zobaczyć na stronie  warzywneinspiracje.pl . Późne lato i początek jesieni to chyba najbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z cukinii i kurek 234

Kremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię Wam, to jest przepyszne! Koniecznie musicie spróbować takiej domowej zupy kurkowo-cukiniowej. Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników

Smaczna Pyza
Tarta ze śliwkami pod kruszonką. 200

już jesień? Jeśli tak to ja się cieszę. Tak zdecydowanie jestem z tych co od lata wolą jesień. Zawsze lubiłam łazić po lasach, zbierać grzyby, poczuć już nieco chłodniejszy wiatr. Oczywiście, nie pogardzę Chorwacją w Listopadzie, ale jest takie fajne przysłowie: „Cudze chwalicie……” Do rzeczy. Jest jesień? Są zbiory. Aż miło pochodzić po straganach. Cudowne

Krupeczki
Jajecznica ze szczypiorkiem i kurkami 122

sól 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i suszymy.  Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nie kurki i obsmażamy ok 5 minut. Siekamy cebulę, solimy i dodajemy do grzybów. Razem z pokrojoną kiełbasą smażymy chwilę do zarumienienia. Rozbijamy jajka. Ścinamy jajecznicę i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej smakuje z Rodziną

ChilliJemy
Lubię czasem pobyć sama. 126

zmieniają się w sielankę ale można popatrzyć na nie świeżym spojrzeniem i powiedzieć "i co cieniasy, i tak dam radę was pokonać!" . Ja, las, łąka, owady, aparat (czasem jeszcze grzyby). Nie wiem,co tak uspokaja. Brak ludzi, czy otaczająca natura ?  Pewnie wyglądam troszkę jak pijana, bądź niespełna rozumu, śmiejąca się do "robaka" czy innej istoty

CynamonemPoOczach
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 167

kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem

GRUBY WAŁEK
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 134

Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności.    Włoskie knajpki wyrastają jak grzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają

W kuchni Karmel-itki
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 126

pieczonego kurczaka. O tej porze nie praktycznie dnia w tygodniu abym nie przyrządzała coś z kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince

codojedzenia
Pasta z kurek 125

dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!). Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania w połączeniu z morelami- jak dla mnie to genialne zestawienie! 😋 * kurki- 300 g * masło klarowane

Kraina Miodem Płynąca
Grzanki z serem i kurkami 123

Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być wędzony lub oscypek - masło - sól - pieprz - świeża natka pietruszki 1. Grzyby myjemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz.  2. Na pozostałym maśle na patelni

Apetyczna babeczka
Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym 150

mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym   Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min   Letnia zupa

Cooking for Emily
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 261

ziemniaki, chyba że hodujemy je sami.  Odstawiamy na czas przygotowywania sosu. By ziemniaki nie ciemniały, proponuję dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Teraz czas zająć się grzybami. Oczyszczamy je dokładnie. Jeśli jest taka potrzeba, to kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę natomiast w drobną kostkę i szklimy w rondelku. Następnie dodajemy kurki i chwilę podsmażamy z łyżką miodu

Karczma Honorietty
Makaron z kurkami i szpinakiem 166

dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój ulubiony makaron – 150 g Kurki

ale Pysznie
Smażone kurki z pastą tom yum 147

Deszcz pada, słońce świeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Tatar wołowy 146

tatara. Dodatki zmieniają się i dopasowują do upodobań, dawniej flagowym dodatkiem była cebula i żółtko, a teraz staram się to urozmaicać i bardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół(...)słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz - sok z cytryny, czasem dodaje ale nie jest to konieczne - 2 żółtka 1. Mięso mielimy w maszynce lub kto bardziej wytrwały i cierpliwy może go bardzo drobno pokroić.  Dodajemy musztardę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania