grzyby - 15226 przepisów (strona:553/1016)

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem 233

Już nasze praprapra...babcie wiedziały jak zatrzymać świeżość. Wystarczy spojrzeć na stare ryciny czy zdjęcia kuchni. Cechą charakterystyczną były wiszące nad piecem pęki ziół, nadziane na nici owoce czy grzyby. Babcie wiedziały jak zachować to, co najcenniejsze. Fajnie, że teraz tę naturalność możemy znaleźć także w gotowych półproduktach. Wykorzystany przeze mnie sos do zapiekanki jest dobrą bazą dla naszej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół z perliczki 113

razem proponujemy z perliczki.  Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz     Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół tylko pykał. Obrałem

R'n'G Kitchen
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 142

Przystawki * Zupy    * Zupy czyste i buliony   * Zupy podprawiane   * Zupy kremy   * Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe

Zrób to smacznie
pieczarki z serem 117

grzybobrania jeszcze daleko, ale pieczarki są cały rok. Więc cały rok możemy przygotowywać sobie tą pyszną przekąskę. Grzyby płuczemy, wyjmujemy nóżki i kroimy drobno razem z  cebulą i czosnkiem... Farsz dusimy i smażymy, przyprawiając solą i pieprzem. Kapelusze obsmażamy z dwóch stron. Układamy na blaszkę z papierem i dodajemy farsz, wszystko zakrywamy serem. Tak przygotowane wstawiamy

chleba naszego
kapuśniaczki 104

kapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć,  ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem...                       Nacinamy

chleba naszego
Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami 199

ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem. Składniki: 800 g łopatki wołowej 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 duża marchew 1 duży korzeń pietruszki 1,5 szklanki ciecierzycy szklanka suszonych grzybów ok. 120 g suszonych śliwek pęczek natki pietruszki po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki 3 liście laurowe po kilka kulek ziela(...)pęczek natki pietruszki Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju

Czerwień i błękit
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 138

cienkiej gazie i dokładnie związane nitką. Paczuszkę z przyprawami należy wówczas wrzucić do gotującego się bulionu i usunąć przed dodaniem jajek. W wersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion

Even Better Food
Pierś z indyka z warzywami i z olejem lnianym– danie szybkie i jednogarnkowe 254

sposób jest soczysta. Dziecko nie zrobi sobie kulki i nie przechowa do samego wieczora w policzkach. Do przygotowania tego ekspresowego obiadu wykorzystałam paczkę warzyw na patelnię po azjatycku z grzybami mung z Lidl. To co mnie uderzyło w paczce, to duża gramatura, piękny kolor warzyw, nawet po ugotowaniu i brak kostek lodu i śniegu w opakowaniu. Przygotowanie tego dania jest(...)Posól, popieprz. Zawartość opakowania z warzywami na patelnie wsyp na indyka . Posól i dosmacz pieprzem. Całość potrząśnij i zamknij patelnię. Niech się dusi. Po chiwli przemieszaj. Takie warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut. Podalam z olejem lnianym i ciabattą. Można dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie do każdej ciepłej potrawy. Na zdrowie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Cały świat w jednym berlińskim ogrodzie 204

zrobiłam ich milion, tyle było ciekawych kwiatów, roślin czy nawet zwierząt (np. te rybki, które były pierwsze na lądzie- poskoczki mułowe).   Kwitnąca aristolochia arborea, której kwiaty udają grzyby, żeby przyciągnąć komary (mają zapylić, a potem stać się nawozem). Ciekawsze okazy są obszernie opisane po niemiecku- na szczęście mogłam polegać na lingwistycznych umiejętnościach konQbka. Kiedyś miałam małą kolekcję mięsożernych

les mirabelles
Pierogi z grzybami i soczewicą 223

śmietaną niewiele pomoże. Ale gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy. Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek , pytajcie

Smaczna Pyza
Roladki schabowe z farszem z porem 186

drugiej wsypać bułkę tartą. Roladki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażenie – smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pod koniec wrzucić pokrojone w grube kawałki pieczarki. Doprawić grzyby solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Rosół drobiowo wołowy 188

myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny.  Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem

Qchnia po prostu
Food Pharmacy. Obfitość. Cała obfitość. Nowości książkowe w mojej biblioteczce 215

Jerozolima. Książka zachwyciła mnie na tyle, że w ciemno kupiłam kolejną – Obfitość. Książka jest bardzo kolorowa, pięknie wydana, inspirująca. Podzielona jest na następujące części: Bulwy i korzenie * Cebulowe * Grzyby * Cukinie i dynie * Papryka * Warzywa kapustne * Majestatyczna oberżyna * Pomidory * Zielenina na gorąco i na surowo * Zielone warzywa * Fasola i bób * Rośliny strączkowe * Ziarno * Makaron, polenta, kuskus * Owoce i sery

Moja pasja smaku
Zupa z indyka i shitake 165

Zupa z indyka i shitake Zupa powstała z potrzeby chwili , jak już pisałam moje nowe hobby , uprawa grzybów, nabrało nie oczekiwanego rozmachu i przerosło oczekiwania . Przerosło , wylazło , rozlazło ..generalnie mamy więcej grzybów niż w Borach Tucholskich " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fajnie tak mieć grzybobranie w środku

Ogrodnik w podróży
TARTA Z KURKAMI I OSCYPKIEM 176

Przygotujcie nadzienie: Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszajcie z jajami

OliveandThyme