Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Świeży chrzan, dodany do mleka, hamuje jego kwaśnienie. Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może również powodować biegunki. Zioło to może podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz
Moja Mama Gotujeoprócz pieczarek, potrzebujemy cebulę, trochę przypraw i żółty ser... Pieczarki pozbawiamy nóżek i kroimy razem z cebulą w kostkę... Na patelni smażymy kapelusze i farsz... ...potem przyprawiamy i napełniamy grzyby farszem... ...następnie przykrywamy żółtym serem i wykładamy na blachę do pieczenia... ...w 200 st. C pieczemy przez 3-5 minut i już :) Podajemy na gorąco :) Smacznego
chleba naszegoSkładniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 3 - 4 ziemniaki kilka suszonych grzybów leśnych bulion na kościach wieprzowych ok 2 litrów natka pietruszki Przygotowanie: Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy(...)przykład z chrząstkami indyczymi. Nie zapominajmy o włoszczyźnie, którą później wykorzystamy do naszego krupniczka. Zatem gdy bulion jest gotowy, to przecedzamy go. Do klarownej esencji dodajemy kilka pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy, wygodni albo leniwi jak ja, wrzucają to razem do bulionu
Karczma HonoriettyJuż nasze praprapra...babcie wiedziały jak zatrzymać świeżość. Wystarczy spojrzeć na stare ryciny czy zdjęcia kuchni. Cechą charakterystyczną były wiszące nad piecem pęki ziół, nadziane na nici owoce czy grzyby. Babcie wiedziały jak zachować to, co najcenniejsze. Fajnie, że teraz tę naturalność możemy znaleźć także w gotowych półproduktach. Wykorzystany przeze mnie sos do zapiekanki jest dobrą bazą dla naszej
Codzienna kuchnia niecodziennarazem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół tylko pykał. Obrałem
R'n'G KitchenPrzystawki * Zupy * Zupy czyste i buliony * Zupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe
Zrób to smaczniegrzybobrania jeszcze daleko, ale pieczarki są cały rok. Więc cały rok możemy przygotowywać sobie tą pyszną przekąskę. Grzyby płuczemy, wyjmujemy nóżki i kroimy drobno razem z cebulą i czosnkiem... Farsz dusimy i smażymy, przyprawiając solą i pieprzem. Kapelusze obsmażamy z dwóch stron. Układamy na blaszkę z papierem i dodajemy farsz, wszystko zakrywamy serem. Tak przygotowane wstawiamy
chleba naszegokapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć, ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem... Nacinamy
chleba naszegociecierzycą. Podałam go z pęczakiem. Składniki: 800 g łopatki wołowej 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 duża marchew 1 duży korzeń pietruszki 1,5 szklanki ciecierzycy szklanka suszonych grzybów ok. 120 g suszonych śliwek pęczek natki pietruszki po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki 3 liście laurowe po kilka kulek ziela(...)pęczek natki pietruszki Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju
Czerwień i błękitcienkiej gazie i dokładnie związane nitką. Paczuszkę z przyprawami należy wówczas wrzucić do gotującego się bulionu i usunąć przed dodaniem jajek. W wersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion
Even Better Foodsposób jest soczysta. Dziecko nie zrobi sobie kulki i nie przechowa do samego wieczora w policzkach. Do przygotowania tego ekspresowego obiadu wykorzystałam paczkę warzyw na patelnię po azjatycku z grzybami mung z Lidl. To co mnie uderzyło w paczce, to duża gramatura, piękny kolor warzyw, nawet po ugotowaniu i brak kostek lodu i śniegu w opakowaniu. Przygotowanie tego dania jest(...)Posól, popieprz. Zawartość opakowania z warzywami na patelnie wsyp na indyka . Posól i dosmacz pieprzem. Całość potrząśnij i zamknij patelnię. Niech się dusi. Po chiwli przemieszaj. Takie warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut. Podalam z olejem lnianym i ciabattą. Można dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie do każdej ciepłej potrawy. Na zdrowie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizrobiłam ich milion, tyle było ciekawych kwiatów, roślin czy nawet zwierząt (np. te rybki, które były pierwsze na lądzie- poskoczki mułowe). Kwitnąca aristolochia arborea, której kwiaty udają grzyby, żeby przyciągnąć komary (mają zapylić, a potem stać się nawozem). Ciekawsze okazy są obszernie opisane po niemiecku- na szczęście mogłam polegać na lingwistycznych umiejętnościach konQbka. Kiedyś miałam małą kolekcję mięsożernych
les mirabellesśmietaną niewiele pomoże. Ale gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy. Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek , pytajcie
Smaczna Pyzadrugiej wsypać bułkę tartą. Roladki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażenie – smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pod koniec wrzucić pokrojone w grube kawałki pieczarki. Doprawić grzyby solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmyjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem
Qchnia po prostu