grzyby - 15226 przepisów (strona:552/1016)

Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 257

minut, a następnie przekładamy na talerz.   5. Na tej samej patelni z dodatkiem masła podsmażamy przez ok. 10-15 minut pieczarki oraz paprykę. Warzywa od razu solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę. 6. Po tym czasie dodajemy oliwki, podsmażonego wcześniej kurczaka, śmietanę oraz przyprawy. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać konsystencję zwartego sosu. Pamiętajcie, że farsz

Bez Cebuli
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 280

chce  będzie ekologiczna. Nie wyrośnie, gdy będzie obficie nawożona i spryskiwana chemią. Nie ma zresztą konieczności specjalnego jej traktowania, gdyż jest bardzo odporna na różnego rodzaje grzyby i szkodniki. Wyrośnie nawet na glebach ubogich w substancje organiczne, więc póki co wydaje się być idealna w uprawie. Ale jeśli ktoś z Was zamarzył właśnie o jej uprawie, to mimo

gutfut
W poszukiwaniu wiosny 173

Dzisiaj nie będzie o jedzeniu. Będzie o tym jak szukaliśmy z Żarłoczkiem wiosny i pierwszych wiosennych grzybów w podwarszawskim lesie. Czy znaleźliśmy i co widzieliśmy możecie zobaczyć niżej. Wybraliśmy się do lasu w piątek przed południem, bo akurat mieliśmy dzień wolny od pracy i innych obowiązków, a poza tym na ostatni zimowy weekend zapowiadano bardzo nieprzyjemne warunki atmosferyczne. Udało

Smaczna Pyza
Bulion z quinoą, yamabushi, nameko i kiełkami kozieradki 127

szklanki ugotowanej białej quinoy 600 ml bulionu z kości cielęcych 100 gram yamabushi (soplówka jeżowata) 100 gram łuskwiaka nameko garść kiełków kozieradki 3 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy i smażymy na klarowanym maśle. Umieszczamy je w miseczkach razem z quinoą i kiełkami i zalewamy gorącym bulionem, który doprawiamy świeżo zmielonym

Quinoa Raz!
Ravioli z kapustą i grzybami 156

Ravioli ..u mnie z kapustą i grzybami ..córka akurat takie najbardziej lubi...no i niestety brak zdjęcia z efektu końcowego.. 2,5 szkl.mąki 1 szkl. gorącej wody sól dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę wysypać na blat i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne

Moje domowe kucharzenie
Placki z kiszonej kapusty, z pieczarkami. 153

moje są inne, bo zawsze coś tam dorzucę :) np. pieczarki... Potrzebujemy: 1/2 kg kapusty, 1 szkl. mąki, 1 szkl.mleka, kilka pieczarek,  przyprawy, coś zielonego, patelnię, tłuszcz i już. Grzyby podsmażamy, kapustę odsączamy i kroimy, .... Do miski wrzucamy kapustę, przyprawy, pieczarki, czosnek, zielone...  podlewamy mlekiem i dosypujemy mąkę- mieszamy łyżką żeby wyszło nam ciasto na placki. ...rozgrzewamy patelnię

chleba naszego
Mega kotlety a’la gołąbki 101

jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule 800 ml bulionu wołowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem

R'n'G Kitchen
Sos pieczarkowy 825

drobną kostkę. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła z dodatkiem 1 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do momentu aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje. Następnie wlewamy śmietankę (gdy przygotowuję sos do makaronu czasami do podsmażonych wstępnie pieczarek dodaję też około 1 szkl. bulionu, a na sam koniec zabielam 1/2 szkl. śmietanki). Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Sajgonki wegetariańskie 149

przepisu, powinny przypaść Wam do gustu. Do ich przygotowania użyłam nietypowego, jak na sajgonki, składnika- pieczarek brązowych. Pieczarki brązowe mają smak i zapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie. Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem . Zapraszam :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 1 marchew

Smak mojego domu
Pasta z pietruszki i fasoli- bezglutenowa 189

sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić z grzybami Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem Obraną pietruszkę lub pasternak ugotować w małej ilości wody lub upiec w temp. 200*C, posmarować ją olejem

Proste Potrawy
Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki 159

danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam całkiem odmienne acz podobne danie. Pyszny barszczyk zaprawiony mlekiem kokosowym i cudowne wietnamskie naleśniki z nadzieniem z grzybów i kapusty kiszonej. Rezultat jest znakomity, do wypróbowania. Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 158

kilka przepisów na takowe, nie tylko z różnymi dodatkami, ale też składane w różne ciekawe formy. Na pierwszy rzut idzie rożek. Bardzo dobra forma jeśli chcemy wyeksponować nadzienie. Z grzybami jak na przysłowiowych grzybojadów (chodzi o ludność słowiańską :) ) przystało. Usmażone w wysokiej temperaturze, a nie duszone pieczarki zyskują na uroku. Składniki: - mąka - woda - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki

Kryzysowa Książka Kucharska
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 118

Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu  zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.    Świeży chrzan, dodany do mleka,  hamuje jego kwaśnienie. Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może również powodować biegunki. Zioło to może podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz

Moja Mama Gotuje
pieczarki nadziewanie 173

oprócz pieczarek, potrzebujemy cebulę, trochę przypraw i żółty ser... Pieczarki pozbawiamy nóżek i kroimy razem z cebulą w kostkę... Na patelni smażymy kapelusze i farsz... ...potem przyprawiamy i napełniamy grzyby farszem... ...następnie przykrywamy żółtym serem i wykładamy na blachę do pieczenia... ...w 200 st. C pieczemy przez 3-5 minut i już :) Podajemy na gorąco :) Smacznego

chleba naszego
Krupnik 174

Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 3 - 4 ziemniaki kilka suszonych grzybów leśnych bulion na kościach wieprzowych ok 2 litrów natka pietruszki Przygotowanie: Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy(...)przykład z chrząstkami indyczymi. Nie zapominajmy o włoszczyźnie, którą później wykorzystamy do naszego krupniczka. Zatem gdy bulion jest gotowy, to przecedzamy go. Do klarownej esencji dodajemy kilka pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy, wygodni albo leniwi jak ja, wrzucają to razem do bulionu

Karczma Honorietty