grzyby - 15226 przepisów (strona:541/1016)

Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 191

zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na 4 ręce, chlebek i ciasteczka, a Małżon wybrał się na grzyby i wrócił z nie lada łupami. Dzieci dokazywały, grały, przebierały się i odgrywały scenki. Wróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze raz piekłam co zaowocowało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby marynowane 2464

Jesień to idealna pora na przetwory.. również na marynowanie grzybów. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z grzybami, które zebrałaś w lesie; albo Twój Mąż :-) marynowane będą idealne. W Święta zaś jak znalazł

AniaGotuje.pl
Tradycyjny barszcz wigilijny 822

Dopracowany przez lata do perfekcji ;-) Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym. Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas Ilość porcji:  8-10 Składniki: • 1 kg buraków ćwikłowych • 1,5 litra wody • 1 średnia marchew • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • szklanka zakwasu buraczanego(...)pół szklanki wody z moczonych grzybów* • przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu , listek laurowy, sól, cukier

AniaGotuje.pl
Grzyby marynowane słodko ostre 330

Przepyszne grzyby marynowane na słodko ostro. Grzybki są: - gotowe do zjedzenia już po 3 dniach marynowania - super proste do zrobienia - bardzo jędrne - o wyraźnym, wyważonym smaku

AniaGotuje.pl
Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania 201

Pyszny, domowy pasztet - idealny do smarowania na kanapki. Grzyby leśne, kilka przypraw i wątróbka drobiowa to jedne z bardziej udanych połączeń smakowych na jesień :-) - wszystkie składniki duszone w jednym garnku - prosty i szybki w przygotowaniu - można go trzymać w lodówce do 7 dni Polecam również inne pasztety do smarowania: pasztet drobiowy do smarowania  bardzo przez Was lubiany

AniaGotuje.pl
Kopytka z sosem grzybowym 228

Składniki: kopytka 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli sos 1/2 kg grzybów leśnych 1 cebula 1 kubeczek śmietany, u mnie 18% 1/2 szklanki … Czytaj dalej Kopytka z sosem grzybowym

czarrna od kuchni
Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym 139

stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli nie znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczarki faszerowane bazyliowym pesto i serem pleśniowym 123

pieprzem, po czym nakładamy do nich porcję pesto. 3. Pieczarki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. 4. 5 minut przed końcem pieczenia na grzyby dodajemy porcję sera pleśniowego i ponownie wstawiamy do piekarnika. 5. Gotowe pieczarki posypujemy nasionami słonecznika. SMACZNEGO! :) Pesto możecie również przygotować w domu według przepisu, który znajdziecie  tutaj

Bez Cebuli
Tarta z kurkami 149

stopni C. Podpiec w nim schłodzony spód przez około 20 minut. Kurki oczyścić i osuszyć, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić grzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą.  W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić

wyzwania kuchenne
Cukinia z siedzuniem sosnowym vel szmaciakiem 141

Szmaciak to pyszny grzyb znaleziony przeze mnie pierwszy raz w tym roku ale najsmaczniejszy bez dwóch zdań. Zrobiłam z niego już "schabowego" a tym razem wpakowałam go do gara razem z cukinią. Dobry to był pomysł a danie znakomite. Jeśli tylko uda się Wam znaleźć szmaciaka zaraz go wykorzystajcie do tego dania. Do 2014 roku pod ochroną, obecnie

Moje Małe Czarowanie
Czubajka kania – jak ją jeść? 758

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Czubajka kania</span> – jak ją jeść? pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rosół z prośnianek 237

Dzisiaj zupa , która zaskakuje smakiem. Rosół albo polewka z grzybów. Taka czysta zupa grzybowa, postna i bardzo prosta. Robi się ją z kilku składników, bez mięsa i bez warzyw. Dziwne? Trochę tak, a jednak zapewniam Was, że smakuje jak lekki rosół . Kiedy pogrzebałam w starszych recepturach okazało się, że jest dobrze znana na Kurpiach, a ja przecież po Babci

Smaczna Pyza
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 172

których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Składniki farsz: 200g białego(...)serem podajemy polane skwarkami, lub zrumienioną cebulką z boczkiem. Pierogi z kaszą gryczaną i serem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów na pierogi: Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi Ruskie – przepis   Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Rolada z grzybami i serem pleśniowym 149

solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera pleśniowego. Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor.  Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady

Gaździnka warzy
Purchawica a'la pizza 197

czasznicę/purchawicę polowałam od kilku lat. Rozglądałam się uważnie w miejscach gdzie można ją spotkać i na pewno jej nie przeoczyłam bo to grzyb bardzo okazały. Na łąkach i w przydrożnych rowach wypatrujcie białej kuli wyglądającej jak piłka. Będzie ją widać z daleka. Wracając z tegorocznego urlopu z Podlasia jechaliśmy jak zwykle przez lasy, pola i łąki. Żarłoczek

Smaczna Pyza