grzyby - 15226 przepisów (strona:584/1016)

Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 171

trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem mogło choć godzinkę postać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Konkurs z Friends of Glass 113

kochani, dzisiaj mam dla Was konkurs razem z Friends of Glass, do wygrania jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła

Aga w kuchni
Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą 142

kostkę kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką

Słodkie okruszki
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 207

usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo

Maślane ciasteczko
Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich – zdrowa słodycz na spacer lub piknik 136

Ostatnie ciepłe, słoneczne dni zachęcały do wypraw za miasto. Wybraliśmy się więc na działkę, głównie w poszukiwaniu grzybów o których zaczęło być ostatnio głośno. Nie poprzestajemy oczywiście tylko na działce i okolicy. Z reguły zapuszczamy się dość głęboko w las. Z dala od „cywilizacji”, która zazwyczaj zaraz się gubi w lesie i zamiast szukać grzybów wrzeszczy na całe gardło nawołując

Wiem co jem
Maślaki na tostach 178

rozgrzać olej z masłem. Ułożyć na patelni maślaki spodem kapelusza do dołu. Przysmażyć i odwrócić. Przysmażyć z drugiej strony. W sumie maślaki trzymać na patelni ok. 10 minut. Wyłożyć grzyby na tosty. Posypać grubą solą. Można też polać tłuszczem z patelni. ----------- Podobne: Sałata z grzankami 5 pomidorowych pomysłów na czerstwe pieczywo

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem 203

natka pietruszki sól i pieprz Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz

Czerwień i błękit
Gulasz wieprzowy 232

przepis może stanowić podstawę różnych pysznych wariacji - można np. dodać do gulaszu pieczarki lub w sezonie leśne grzyby. Pyszny, treściwy, lekko pikantny gulasz. Dzięki podsmażonej na patelni papryce po pierwsze smakuje doskonale, a po drugie ma fenomenalny kolor - cały sekret tego koloru tkwi właśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam

Kraina Tysiąca Smaków
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

porcję farszu, zwijamy.  Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego wycinamy krążki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jesienne zbiory 121

których fotografowałam owoce i warzywa był bardzo ładny. Mam nadzieje, że udało mi się trochę poprawić Wam humor. Do tego za chwilę weekend, więc można wybrać się na grzyby     Artykuł Jesienne zbiory pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Najprostsze "hamburgery" - burgeros boczniakos 154

chce nam się szykować, lepić i smażyć kotletów. Odkryłam ostatnio idealną wkładkę do bułki, przy przygotowaniu której nie potrzeba wiele się natrudzić. Chodzi oczywiście o boczniaki :) Te pyszne grzyby (które bez problemu można hodować w domu), są przy okazji zdrowe :) Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję - pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Podobno, przy regularnym

Co na wege obiad?
Grzyby gatunkami. Stułka trwała , stułka piaskowa 185

Stułka piaskowa, stułka trwała Coltricia perennis to grzyb z rodziny szczecinkowcowatych. Jego zdrewniałe owocniki dobrze znoszą różne warunki pogodowe i mogą przetrwać pod śniegiem do następnego roku. Kiedy spotkacie je podczas wiosennego spaceru będą nieco zielonkawe od pokrywających je glonów. A czy wiecie, że kiedyś zasuszone, okazałe owocniki stułek wykorzystywane np. do ozdabiania witryn sklepowych? Ot, taka ciekawostka. Spacerując

Smaczna Pyza
Kania a'la schabowy 193

pewno zebraliśmy kanie :) Składniki: kanie jajko bułka tarta sól pieprz Sposób przygotowania: Kani nie płuczemy w wodzie, nie namaczamy w mleku, a jedynie wydmuchujemy dokładnie blaszki. Duże grzyby możemy podzielić na mniejsze części. Panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami, gdyż wtedy usmażone kanie

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 184

zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa

karmelowy