łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując
mojewypiekiinietylkoznowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki
Rozpustne gotowaniedobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie
Rozpustne gotowaniepiwie zrobiło się głośno dosyć niedawno za sprawą wychodzących jak grzyby po deszczu mini browarów rzemieślniczych działających samodzielnie lub kontraktowo z większym browarem. Patrząc na tą rewolucję nasze odczucia są na pewno pozytywne, lecz przed tą którą obserwujemy obecnie nastąpiła inna, niestety negatywna. U schyłku lat 90tych gdy zachwycaliśmy się nowatorskimi reklamami piwa EB z Jeanem Reno zaczął się
Kuchnia PROzdrowotnaJajecznica z kurkami na niedzielne śniadanie. Właśnie rozpoczął się sezon na kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne grzyby. Jajecznica z kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 150 g kurek 1 mała cebula 40 g masła 4 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy i kroimy
Smak mojego domuostra niż kwaśna, dodatkowo „zakwasimy” naszą potrawę podając ją np. z marynowanymi patisonami i papryką, oliwkami oraz kiszonymi ogórkami. Można też podać ogórki konserwowe zamiast kiszonych, albo nawet marynowane grzyby. Należy natomiast zachować nieco ostrożności z chilli. 1/2 łyżeczki oznacza tyle, co lekko pikantnie, 3/4 jest jeszcze całkiem umiarkowaną ilością, ale przy całej 1 łyżeczce zaczyna robić się gorąco
Kulinarna PokusaDelikatna w smaku Składniki 2 duże marchewki pietruszka mały seler biała część pora grzyb suszony łyżka masła łyżka oliwy z oliwek łyżka ziół prowansalskich liść laurowy ziele angielskie 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz(...)kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory. Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą
R'n'G Kitchenpietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem na maśle zalałem bulionem. Dodałem ziele angielskie ,liść laurowy ,sól ,pieprz ,doprowadziłem do wrzenia i dodałem pomidory wraz z zalewą. Grzyby opłukałem ,pokroiłem w kostkę i dodałem do zupy. Gotowałem do miękkości warzyw ,doprawiłem do smaku pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenwedług przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze
R'n'G Kitchenpieprz 250 g mozzarelli Przygotowanie Szparagi umyłem i osuszyłem. Od szparagów odciąłem zdrewniałe końce, pokroiłem na kawałki długości 4 cm. Cebulę i pieczarki oczyściłem. Cebulę pokroiłem w krążki, grzyby na plasterki. W garnku podgrzałem 2 łyżki oliwy , dusiłem na małym ogniu szparagi razem z cebulą, pieczarkami, pietruszką i dwoma łyżeczkami tymianku. Pomidory umyłem, pokroiłem w ósemki, dodałem
R'n'G Kitchenstartym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem
R'n'G Kitchensezonu grzybowego jeszcze trochę nam zostało, na moje ulubione kanie muszę jeszcze poczekać, dlatego też czasem „oszukuję” trochę posiłkując się innymi grzybami. Jeżeli chodzi o smażoną wersję, którą dziś opiszę zazwyczaj jest to boczniak o którym prawdopodobnie już każdy słyszał. Domowa hodowla boczniaka wcale nie jest trudna i możliwa jeśli tylko posiadasz kawałek piwnicy, garażu czy strychu gdzie(...)możesz umieścić kostkę siana z grzybnią. Z jednego takiego balotu (do kupienia na allegro) można uzyskać kilka kilogramów grzybów co wydaje mi się bardziej rozsądne niż kupowanie boczniaka w markecie. Składniki Kilka kawałków boczniaka Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Jajko rozbełtujemy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem. Boczniaka panierujemy i smażymy na niezbyt dużym
Mr. TastePrzyprawy : pieprz czarny Pieczarkę myjemy, obieramy i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wrzucamy 1 łyżkę żurawiny i połowę orzechów. Camembert kroimy na plastry i układamy w środek grzyba, po czym przyprawiamy pieprzem. Na wierzch układamy resztę żurawiny suszonej i orzechów nerkowca. Pieczarkę układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie
Parowar Facetagrillowych dań, które często przyrządzam. Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki. Co jeszcze można wrzucić na ruszt? Warzywa, owoce i grzyby. Najlepiej lączyć dania klasyczne z nowościami, mieszać warzywa z mięsem czy rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym
codojedzeniajuż złote kurki czy dorodne koźlaczki ? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się
Smaczna Pyza