Pizza z miłością 244miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt
Kolizje Smaków
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 143liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami, powinny mieć one dostęp do świeżego powietrza, bo inaczej będą się szybko rozwijać pleśnie i grzyby i zaczną nam się psuć . Skrzynki te należy przechowywać w suchym pomieszczeniu np. na strychu. Natomiast aby cebula na wiosnę nam szybko nie wyrastała należy każdą główkę owinąć
Przepisy i porady kulinarne
Jak suszyć i przechowywać zioła. 210pewien czas ( najlepiej co dzień ) je dokładnie przemieszać, w ten sposób dostarczymy im dopływ świeżego powietrza i nie będą nam się w nich rozwijać pleśnie i grzyby. Po wysuszeniu zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych zapachów, słońca, wilgoci i kurzu. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Należy je zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami
Przepisy i porady kulinarne
Zapiekane muszle z pieczarkami 450czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka
Kolejny blog o gotowaniu
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 373solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety. 4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty: ok. 38 kcal
Malowane smakiem
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 245reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds czy innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio
ClauditteMissCooking
Darmowe próbki - LINKI 146Jestem przekonana i na 100%pewna, że w społeczności blogowej były już setki takich postów. Ale jak widać zainteresowanie czymś "za darmo" ciągle rośnie a stronki powstają niczym grzyby po deszczu, więc postanowiłam także stworzyć wątek poświęcony darmowym gadżetom. Oto lista jaką udało mi się wyszukać w internecie: "W poszukiwaniu idealnej receptury trzeba doświadczyć każdego, nawet najdrobniejszego szczegółu
ClauditteMissCooking
Pieczarkowa pasta kanapkowa 174Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Raven
Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 211osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć
Gaździnka warzy
Kartacze Iglotex 191kartaczami pomogła mi rzecz jasna firma Iglotex Zanim jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo. Kapustę kwaszoną z grzybami i ze śliwkami. Składniki na danie -kartacze Iglotex -kapusta kwaszona z grzybami rodzynki Skworcu suszona włoszczyzna liść laurowy pieprz zielony czosnek oliwa z oliwek Uduś kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora
Z Kuchni Do Kuchni
SCHABOWE Z CUKINIA I PIECZARKAMI 186Większe przekroić na ćwiartki, ale lepiej użyć małych grzybków, które zostawia się w całości. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Smażyć bez przykrycia, aż grzyby przybiorą złotawy kolor, a nadmiar płynu odparuje. Urok tej potrawy polega na jej prostocie, smakowitym zapachu oraz niezwykle ujmującym smaku. Bardzo lubiany dodatek do dań
w mojej kuchni
Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 201ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek
w mojej kuchni
Wegańska Wielkanoc - MENU 216stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe - przepis tuta
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
DYNIOWO-PIECZARKOWY GULASZ imbirowy 223Rozkładamy talerze i już można ściągać gulasz z patelni. Dynia ma lekko zmięknąć ale nie rozciapać się, te kilka minut w zupełności wystarczy. Na zagryzkę pomidory, sałata, ogórki, grzyby marynowane - co kto lubi i ... smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Karkówka w sosie pieczeniowym 504smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki : opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała cebula olej 1kg całej karkówki garść suszonych grzybów 2 łyżki mąki Przygotowanie : Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą. Z karkówki usunąć czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany(...)tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki. Po upieczeniu, podlewać od czasu do czasu wodą i dusić pod przykryciem Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około godziny. Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry. Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku
Garnkowe fanaberie