grzyby - 15226 przepisów (strona:594/1016)

Barszcz czerwony wigilijny 288

buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów 4 szare renety  sól pieprz ocet Buraki po obraniu kroimy na drobno , a nawet ścieramy , gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym,zielem angielski i garstką suszonych grzybów,możemy też dołożyć zieloną pietruszkę, ( pietruchę wiążemy nitką

Apetyczna babeczka
Bigos domowy 230

lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia(...)cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się

Apetyczna babeczka
Rolada z piersi indyka 199

szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula kilka łyżek oleju pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami. Kiedy grzyby i marchewką zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu. Źródło ,, mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 278

głębokiego mrożenia od jednego do trzech miesięcy, ale warto poczekać, bo jedząc dziczyznę macie pewność, że to mięso najwyższej jakości. Idealnym dodatkiem do pasztetu z sarniny jest żurawina lub grzyby po węgiersku . Składniki: 2 kg dziczyzny  1/2 kg słoniny 1 kg tłustego wędzonego podgardla 1/2 kg wątróbek drobiowych 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku gałka muszkatołowa

Apetyczna babeczka
Domowa vegeta 267

vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw są mniej więcej takie jak się daje na rosół. Marchewki Pietruszki Seler Por można dodać cebulę, grzyby i co kto lubi :) Na każde 100 g suszonej włoszczyzny dajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki kurkumy

chwile dla mnie
Tort jagodowy z borówkami 211

borówkami :)    A było to tak...patrzymy, że stoi pod lasem jakiś samochód, więc zatrzymaliśmy się w pobliżu. Zawsze jest ta nadzieja- jest samochód, to znaczy, że są grzyby :)  a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;) Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Aga w kuchni
Krem z kurek 199

Kurki zbieram dopiero od trzech lat, jakoś wcześniej zbierałam tylko podgrzybki, prawdziwki i maślaki :) Nigdy nie zbierałam innych grzybów... aż pewnego razu mój chłopak pokazał mi te cudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam , albo robiłam kurki w sosie śmietanowym

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 266

Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami

Aga w kuchni
Makaron z borowikami 178

Składniki: 1 szklanka świeżych prawdziwków (borowików), 1 podwójna pierś kurczaka, 300 ml kremówki, 250 g makaron tasiemka Czaniecki, 3 łyżki oliwy Oliviana, sól, pieprz. Przygotowanie:     Grzyby gotujemy ok. 3 minutek. Następnie kroimy je w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. dodajemy grzybki

Aga w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 270

startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą

cookpl
Golabki bez piòrek 194

dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiąca zapiekana z opieńkami 188

Kolejny fajny Fast Food tym razem wykorzystamy grzyby "opieńki" pieczarki też są spoko ale takiej wersji nigdy nie jadłam więc postanowiłam je wykorzystać. Wyszło obłędnie i bardzo chrupiąco - po prostu obłędnie. Składniki na 2 zapiekanki: 2 ciabatte  500 g opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej  1 duża cebula czerwona 2 pomidory

Niezły Młynek
Koperkowa kasza jęczmienna 226

gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasztet mięsny 301

łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 294

pory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili

Kulinarne przygody Gatity