grzyby - 15226 przepisów (strona:594/1016)

Smażony makaron z panienkami i mięsem po azjatycku 176

mamy coraz to inne dania. Tym razem moja propozycja to makaron smażony, pyszna wersja i bardzo smakowita. Do makaronu użyłam muchomorów rdzawobrązowych - panienek ale można tutaj użyć innych grzybów np. boczniaków. Polecam gorąco. Smażony makaron z panienkami i mięsem po azjatycku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z kaszy i boczniaków 127

osolonej wodzie. Boczniaka umyć i pokroić w kostkę lub w paski, cebulę poszatkować. Na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu zeszklić cebulkę, następnie dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać kaszę i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody

Jadło i czytadło
mięsa pieczone i pasztety, wędliny….. 100

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} pieczona szynka z dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami   łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona   domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu  schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów(...)domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony w niskiej temperaturze rostbef z trawą żubrową pasztet z dzika   pasztet z żurawiną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej-kaczej prosiak pieczony

królestwo garów
Wina na Wigilię 98

spojrzeć na śledzia inaczej. I nie muszą być to wcale wina wytrawne. Ostatnio okazję spróbować dwóch win, które bardzo dobrze sprawdzą się z potrawami z karpia, tradycyjną kapustą z grzybami czy pierogami również z kapustą i grzybami. Pierwsze z nich to Riesling 2011 od Maurice Schuellera, AOC Alsace. W tej położonej w samym sercu Alzacji winnicy od kilkuset lat powstają

królestwo garów
Wykwintny rosół 117

laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.   Włoszczyznę

królestwo garów
Krem z cukinii 104

domowego, 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych,   2 łyżki ziaren słonecznika Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać grzyby suszone ( pokruszone), przesmażyć, następnie dodać cukinię, poddusić, zalać bulionem. Gotować aż cukinia będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki

królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 117

Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta

królestwo garów
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 174

Odsączamy na gęstym sicie, przekładamy garnka z wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy (przykrytą) na 30 minut. W międzyczasie dokładnie oczyszczamy grzyby (nie płuczemy), wyłamujemy korzonki z kapeluszy i wydrążamyczęść „blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy

mojewypiekiinietylko
Portobello faszerowane quinoa 204

masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut grzybów nie należy myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z pieczarek ogonki i drobno posiekać obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć(...)czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 220

indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam

Kuchnia po mojemu
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 95

zostajemy z pustym chlebakiem. Jeśli jesteśmy w domu lub w pobliżu sklepu to żaden problem. Kupuje się świeżutkie kajzerki i po sprawie. Czasem jednak jesteśmy w głębokim plenerze (czytaj grzyby, ryby czy tam plażowanie nad rzeką w sezonie) i do sklepu z pieczywem nam totalnie nie po drodze. Tak było w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu

Kuchnia po mojemu
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 217

świeżej bazylii  1/2  małej papryczki  chilli   sól, pieprz  bulion warzywny  1 ząbek czosnku  oliwa łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i grzyby obrać, opłukać pokroić w grubą kostkę. Może być niedbale, bo i tak trafią w szpony blendera. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem - ok 2 cm . Boczniaki podsmażyć na oliwie

pieprzny smaczek
Smardze, wiosenne grzyby. Co przygotować ze smardzów? 107

Smardze to jedne z moich ulubionych grzybów. Te wiosenne gatunki są bardzo aromatyczne i jednocześnie delikatne, ale w Polsce wszystkie gatunki smardzowatych są pod ochroną. Kwiecień i początek maja to czas kiedy wyrastają i można ich szukać. Jeśli nie wolno zbierać to chociaż pooglądajcie i sfotografujcie bo warto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron z sosem z boczniaków 153

Boczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych.       Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki(...)pieprz   Boczniaka umyć i pokroić w kostkę lub w paski, cebulę poszatkować. Na rozgrzaną oliwię na wolnym ogniu zeszklić cebulkę, następnie dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody. Podawać z makaronem

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania