grzyby - 15226 przepisów (strona:603/1016)

Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 352

się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone

Kitchens Alphabet
Śledzik na raz, czyli tatar ze śledzia na krakersach 330

korniszonykilka marynowanych grzybków1 łyżka majonezu1 łyżka śmietanykilka liści sałaty lodowejświeżo mielony pieprz kolorowyPRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy zmielonym pieprzem.Na krakersach układamy porwane kawałki sałaty i śledziowego tatara.Pyszny śledzik na raz gotowy :)Zamiast krakersów możemy wykorzystać pokrojony

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz na zakwasie 199

Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów(...)powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez

Poezja smaku
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g mąki100 g mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżeczki soli3 łyżki oliwy

zielonacukinka
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 141

tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero zamieszkawszy za zachodnia granica,szparagi zaczely sie pojawiac w moim menu.Trudno tu sie im oprzec,bo sa wszechobecne. "Budki" ze szparagami wyrastaja jak grzyby po deszczu.Tu mozna kupic najswiezsze szparagi prosto z plantacji.Znajdziemy tu takze odpowiedni gatunek Rislinga komponujacy sie ze smakiem szparagow.Potem asortyment budki juz za niedlugo powiekszy sie o truskawki prosto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczniaki z grilla-rarytas dla smakoszy 202

scian naczyn krwionosnych,zmniejsza cisnienie w galkach ocznych.Spozywanie boczniakow zaleca sie cukrzykom i osobom przebywajacych na dietach odchudzajacych,a takze osobom w stanach przemeczenia miesni,sciegien i stawow.Poza tym grzyby te dzialaja na nasz przewod pokarmowy jak miotelka,wiazac toksyny i usuwajac je z naszego organizmu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmow.Z boczniakow chetnie korzystaja wegeterianie,ale miesozercy takze powinni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ziemniaczana z dynią i pieczarkami-wegeteriańska 148

pieczarki.Mozna przasmazyc kilka,gdy chcemy tylko ozdobic zupe lub wiecej gdy maja oprocz ozdoby stanowic wkladke grzybowa.Uwaga odnosnie pieczarek : Jesli chcemy cieszyc sie ich intensywnym smakiem i ladnie przyrumienic grzyby nie myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem.°Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego!Uwagi : Bardziej orientalny charakter

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 156

kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z pieczarkami i porem 220

wymieszac tak by ciasto bylo gladkie i bez grudek.Odstawic na 1 godzine.przygotowac farsz.Pieczarek jesli sa czyste najlepiej nie myc,tylko usunac papierowym recznkiem pojedyncze grudki ziemi.Zachowaja wowczs smakowity aromat.Zerzec grzyby na grubych oczkach tarki.Pora dokladnie umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Drobno pokroic cebule.Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla ghee i zeszklic cebule.Dodac posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówki z białej rzodkwi-II warianty oraz ich wartości zdrowotne 206

Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarki duszone z oregano 218

Uwielbiam wszystkie grzyby,a z racji latwego dostepu do pieczarek,te goszcza na moim stole najczesciej.Powstala juz na moim blogu malenka,ale smakowita galeria potraw z ich udzialem.Przepisy znajdziesz tutaj:http://frosch.blogspot.de/search/label/Pieczarki.Dzis zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisow pieczarkowych-pieczarki gotowane w bardzo malej ilosci wody,lub wrecz na parze ,co pozwala na wydobycie ich wspanialegoo smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet domowy ze śliwkami 149

jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 181

dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania

UgotujmyTo.pl
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 279

minut. Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Orzotto z grzybami 100

kasze uwielbiam!  Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą  .   Składniki :- kasza biała gryczana – 200 g– grzyby – 250 g *– cebula – 2 szt– białe wytrawne wino – 250 ml– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– bulion warzywny

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania