tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero zamieszkawszy za zachodnia granica,szparagi zaczely sie pojawiac w moim menu.Trudno tu sie im oprzec,bo sa wszechobecne. "Budki" ze szparagami wyrastaja jak grzyby po deszczu.Tu mozna kupic najswiezsze szparagi prosto z plantacji.Znajdziemy tu takze odpowiedni gatunek Rislinga komponujacy sie ze smakiem szparagow.Potem asortyment budki juz za niedlugo powiekszy sie o truskawki prosto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!scian naczyn krwionosnych,zmniejsza cisnienie w galkach ocznych.Spozywanie boczniakow zaleca sie cukrzykom i osobom przebywajacych na dietach odchudzajacych,a takze osobom w stanach przemeczenia miesni,sciegien i stawow.Poza tym grzyby te dzialaja na nasz przewod pokarmowy jak miotelka,wiazac toksyny i usuwajac je z naszego organizmu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmow.Z boczniakow chetnie korzystaja wegeterianie,ale miesozercy takze powinni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarki.Mozna przasmazyc kilka,gdy chcemy tylko ozdobic zupe lub wiecej gdy maja oprocz ozdoby stanowic wkladke grzybowa.Uwaga odnosnie pieczarek : Jesli chcemy cieszyc sie ich intensywnym smakiem i ladnie przyrumienic grzyby nie myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem.°Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego!Uwagi : Bardziej orientalny charakter
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymieszac tak by ciasto bylo gladkie i bez grudek.Odstawic na 1 godzine.przygotowac farsz.Pieczarek jesli sa czyste najlepiej nie myc,tylko usunac papierowym recznkiem pojedyncze grudki ziemi.Zachowaja wowczs smakowity aromat.Zerzec grzyby na grubych oczkach tarki.Pora dokladnie umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Drobno pokroic cebule.Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla ghee i zeszklic cebule.Dodac posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam wszystkie grzyby,a z racji latwego dostepu do pieczarek,te goszcza na moim stole najczesciej.Powstala juz na moim blogu malenka,ale smakowita galeria potraw z ich udzialem.Przepisy znajdziesz tutaj:http://frosch.blogspot.de/search/label/Pieczarki.Dzis zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisow pieczarkowych-pieczarki gotowane w bardzo malej ilosci wody,lub wrecz na parze ,co pozwala na wydobycie ich wspanialegoo smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet
UgotujmyTo.pldopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania
UgotujmyTo.plminut. Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone
Z Majeczką w kuchnikasze uwielbiam! Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą . Składniki :- kasza biała gryczana – 200 g– grzyby – 250 g *– cebula – 2 szt– białe wytrawne wino – 250 ml– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– bulion warzywny
Ostra na Słodkowypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę- – za szybko znika ;)A teraz przejdźmy do przepisu
Ostra na Słodkozasmażanych ( Provitus ).Ich delikatny smak sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy
Ostra na Słodkotartym parmezanem, który po roztopieniu dodał zupie jeszcze bardziej niezwykłego smaku!Nic dodać nic ująć : PYCHA!( dodam , że koszt takiej zupy to tylko 8 zł! )Krem grzybowy niesamowicie pachnący grzybami … o wyrazistym smaku … bardzo kremowej konsystencji … i dużą ilością łazanek … podany w gorącym i bardzo chrupiącym chlebku.Nic dodać nic ująć : PYCHA!* * *Po chwili dania główne.Porcje
Ostra na SłodkoUmyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zioła drobno siekamy. Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszone grzyby ucieramy w moździerzu.Do garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę
Miksturownik