grzyby - 15226 przepisów (strona:612/1016)

Pełnoziarniste bliny w dwóch podejściach:) 169

zone6.bethere.co.uk 2012/01/11 23:16:17 Cudowne! Ślinka cieknie :) Gość: onionchoco, 81-210-87-150.ip.netia.com.pl 2012/01/12 12:42:36 Mój ideał to bliny gryczane z grzybami i śmietaną. Twoje wyglądają bardzo kusząco i może skusze się na małą odmianę :) Pozdrawiam serdecznie sowa_nie_sowa 2012/01/13 07:48:49 Ren-ya, na to wygląda;) Onionchoco, czuję ten zapach grzybów ze śmietaną

Zdrowa Kuchnia Sowy
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 160

rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą

kolorowotorcikowo
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 291

piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać

Z miłości do słodkości
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 415

Mięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach (majeranek, gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką

Smaczne Zdrowe
Polędwiczka w sosie kurkowym 281

lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy zagęścić sos, mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając

Czerwona Porzeczka
Jesienny makaron z dynią 132

już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 170

bazylię oraz skórkę z cytryny, którą ostatnio dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem

Mia Cucina Sofieta
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 175

lasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g

Z miłości do słodkości
Wytrawna włoska crostata 195

pęczka natki pietruszki,  szczypta świeżego tymianku,  jajko,  50g parmezanu,  sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.   Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić

Z miłości do słodkości
Zapiekane bakłażany 171

promieniach mokre od deszczu lśniły w trawie brązowe kasztany. Jak co roku tak i tym razem wyruszyliśmy na kasztanobranie. Okazaliśmy się zupełnie niemodni, gdyż teraz każdy wybiera się na grzyby. W drodze do naszego ukochanego miejsca, która wije się wśród wiosek i lasów.,mijaliśmy mnóstwo aut, które zjeżdżały z drogi i ginęły za zasłoną z liści. Ciekawa jestem jakie

Przysmaki Karolki
Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim 189

jest obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników, które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy u rodziców, grzyby z zeszłorocznych zbiorów w zamrażalniku, a reszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją robić w wielu kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki. Tutaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pęczak w cydrze 174

ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 252

stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak Curry 219

piersi z kurczaka. 2. Spryskac dno garnka olejem I wrzucic na rozgrzane dno piersi z kurczaka dodajac curry, pieprzu I soli.Jak kurczak nie bedzie juz rozowy dodac cebule I grzyby. 3. Gotowac jeszcze pare minut I dodac pomidory. Doprawic do smaku . Gotowac na wolnym ogniu jeszcze ok 10 min, 4. Podawac z ryzem I posypac kolendra. Zycze smacznego

Smaki Edyty
Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie 200

mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni