już nic, a ja dumna z łowów, wracam do siebie. Teraz jest moja chwila, mój czas w kuchni. Znalazły się też kurki. Nie mogłam obojętnie przejść obok kobiety, której grzyby były piękne, dorodne i tak aromatyczne. Musiałam, nie potrafiłam się oprzeć. Sezon kurkowy bez kurek w śmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g
W kuchni Karmel-itkipysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki
W kuchni Karmel-itkiCiężko mi idzie ze świątecznymi przepisami. Ostatnio robiłam specjalnie dla Was paszteciki z kapustą i grzybami, ale niestety nie wyszły :( Piekarnik, którego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku(...)jeszcze raz, w normalnych warunkach. Trzymajcie kciuki! A dzisiaj wrzucam przepis na odchudzone łazanki - z indykiem zamiast żeberek. Możecie też je robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty
Zgrabne Gotowaniegruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką! Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką PRZEPIS {duża blacha z piekarnika} Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas
coolinarnastrefa.blogspot.comMorchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzarka austriacka Sarcoscypha austriaca to grzyb pojawiający się jeszcze zimą, w czasie roztopów, i bardzo wczesną wiosną czyli o d lutego do maja . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrawdziwki, a najlepiej cały kosz dorodnych prawdziwków, to marzenie wielu grzybiarzy. Sama miałam kilka razy w życiu piękny sen, że właśnie tymi grzybami i tylko nimi zapełniłam wielki kosz i ledwo mogłam wynieść go z lasu. W wielu rejonach jest to możliwe, szczególnie gdy zna się dobrze prawdziwkowe miejsca, ale mnie się taka cudowna przygoda jeszcze nie przytrafiła. ROZWIŃ
Smaczna Pyzamałym dzieckiem będąc gdy Babcia zabierała mnie do lasu. Wtedy oczywiście nie miałam pojęcia, że to muchomor i znałam go pod swojską nazwą "panienka". Oczywiście jest to grzyb jadalny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach. Czernidłaki kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie . Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali
Smaczna PyzaŁuszczak zmienny Kuehneromyces mutabilis to mało znany w Polsce grzyb jadalny. Niewiele osób go zbiera a jest bardzo smaczny. Jednak trzeba oczywiście dobrze znać każdy gatunek żeby zdecydować się na zbieranie i spożywanie go. Moje dania z łuszczakami : - Biały krem z łuszczakami - Babeczki makaronowe z łuszczakami - przepis już wkrótce ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRycerzyk czerwonozłoty Tricholomopsis rutilans to pospolity grzyb o dość romantycznej nazwie. Rośnie na drewnie drzew iglastych, zwłaszcza sosen, których jest sprzymierzeńcem i rycersko stoi na straży ich zdrowia. Lasy sosnowe, w których rosną rycerzyki są zdrowsze a drzewa rzadziej chorują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDelikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu. Bo przecież wiadomo, że u sąsiadów tak smakowitych zapachów i jedzenia nie ma :D Takie pyszności tylko u nas ! Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMaślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy, występujący zawsze w towarzystwie sosny - najczęściej zwyczajnej, ale także innych gatunków np. kosodrzewiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem. Moje dania z twardzioszkami : - Krupnik z twardzioszkami - Sos z twardzioszków ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGalaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji. Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie próbowałam :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza