Podsmażamy delikatnie.Kroimy boczniaki w mniejsze kawałki i paseczki, jak lubimy. Dodajemy. Dusimy pod przykryciem. Solimy oraz dodajemy pieprz kolorowy. Następnie mieszamy śmietanę z odrobinką wody i dodajemy do grzybów. Przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Nastęnie rozrabiamy mąkę z wodą tak aby nie było grudek i dodajemy do całości. Teraz dajemy przypraw Skworcu - Karahi Chicken Masala oraz Pfeffer Gold(...)możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku.Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy.Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze. Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem.Troszkę tymianku po wierzchu. Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą. Ale o tym w następnym poście .Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody, pokroić w paski i razem z wywarem dodać do kapusty.Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny
wyzwania kuchenneJuż myślałam, że w tym roku będzie grzybowa pasucha, a tymczasem..... Dziś na spacerze z Brunem (z wózkiem, więc było to chodzenie po skraju lasu a
Z butelką mleczka w tleodłożyć do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać poszatkowany czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte pieczarki.Wszystko dusić do momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle).Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem
Słodka Stronamodyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie. Gorąco wszystkim polecam- przekonacie
Buniabaje w kuchniząbek czosnku* 120 g sera ricotta* 100 ml słodkiej śmietanki 30%* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* sól, pieprz* świeża natka pietruszki* ulubiony makaronWykonanie:Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą
kolorowotorcikowoPodgrzybki w śmietanie - mniam, mniam.Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie.Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie.Składniki-ok. 30 dkg podgrzybków-2 cebule-szczypiorek-1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18%-5 dkg masła-warzywko i pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę.Podgrzybki w kawałki. Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem
Maminek kulinarnyryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp.Składniki:300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)3 łyżki oliwy200 ml białego wina wytrawnego800 ml bulionu warzywnego1 cebula 5 pieczarek2 łodygi selera
Smakowity Blog Kulinarnybyć smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnytłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnydobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim
Smakowity Blog KulinarnyPrzepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy
Kulinarne Przebojeciemnych (najlepiej podłużnych) buraków- 1 duże, winne jabłko- 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę)- 2 liście laurowe- 10 ziarenek czarnego pieprzu- 4-6 ziaren ziela angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze(...)zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia
Smaczne Zdrowekuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne nam:- 0,5 kg kiełbasy (najlepiej śląskiej lub mazowieckiej)- 2 duże cebule- 5-6 dużych plastrów sera żółtego
W poszukiwaniu inspiracji