grzyby - 15226 przepisów (strona:598/1016)

Omlet z boczniakami i kurczakiem 101

miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, po włączeniu kanału kuchni +, przyszło olśnienie.Tam co prawda były wykorzystane shitake, ale mój zamiennik był strzałem w 10.Polecam, bo to grzyb hodowlany, w Polsce ogólnie dostępny. Składniki na farsz: 25 dag boczniaków 1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg 3 liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula

Gosia gotuje
Żurek na zakwasie 140

angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka,  grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, obrać ze  skórki, pokroić w kostkę  i ponownie  wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut

Gosia gotuje
Kotlety mielone z grzybami 137

przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło

Gosia gotuje
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 267

wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Gosia gotuje
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 134

uformowałam zgrabny prostokąt. Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby  i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.  Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru

Gosia gotuje
Kapusta z grzybami 152

Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu

Gosia gotuje
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 296

wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości

Stare Gary
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 168

pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG

Ostra na Słodko
Szybka kawa piernikowa 188

dostępny cynamon - poprawia dopływ krwi do mózgu w efekcie czego łatwiej się koncentrujemy i zapamiętujemy, rano pomoże szybko dojść do siebie, a w ciągu dnia rozjaśni umysł. Skutecznie zwalcza grzyby i bakterie oraz działa przeciwzapalnie. Polepsza trawienie, przyśpiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Daje też wrażenie słodyczy, a przez

SzczyptaSmaQ
Pieczarkowy omlet 143

Pieczarki, to według mnie bardzo smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Dodając kilka plasterków możemy znacząco urozmaicić potrawę. Ten niepozorny szaro-biały grzyb zawiera w sobie duże ilości białka, a także witaminę D i żelazo. Najlepiej jednak sprawdza się jako dodatek do dań z jajek. Ostatnio w jednym ze sklepów nabyłam większe ilości tych smacznych grzybów. Zastanawiając się wieczorem

Słodkie okruszki
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 165

przekroić na pół i odrywając po kolei, uzyskiwać płatki Marchewkę obrać za pomocą obieraka i uzyskiwać płaty z których kolejno podzielić na kilka kawałków, wielkością zbliżonych do pozostałych składników Grzyby Mun zalać ciepła wodą i odczekać około 20 minut aż się rozwiną, następnie pokroić na drobniejsze kawałki Mąkę ziemniaczaną rozrobić z około 6 łyżkami wody i wymieszać (naturalne jest

smacznieinatemat
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 173

SKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane(...)bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki

smacznieinatemat
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 190

postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę(...)ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion  lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy partiami na rozgrzanej patelni

Zawsze głodna!
Potrawka z kurczaka z dynią i pieczarkami 190

cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (użyłem odmiany 'Muscat de Provence', która w trakcie gotowania ładnie się rozpada) i gotować kolejne 10 minut. Wlać

W SMAK
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 148

łyżeczka -masło łyżka Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu. Gdy ryż stanie się transparentny podlewamy go winem. Gdy wsiąknie i odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy

BaRepas

Proponowane wyszukiwania