grzyby - 15226 przepisów (strona:599/1016)

Pieczarkowa pasta kanapkowa 161

Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala

Gotuj z Blue Raven
Quesadilla 359

danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki i kukurydza

Luźna Kuchnia
Kapuśniak 118

średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów  WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody(...)ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 155

Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 200

ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią

Ostra na Słodko
Pizza z miłością 188

miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt

Kolizje Smaków
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 89

liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami, powinny mieć one dostęp do świeżego powietrza, bo inaczej będą się szybko rozwijać pleśnie i grzyby i zaczną nam się psuć . Skrzynki te należy przechowywać w suchym pomieszczeniu np. na strychu. Natomiast aby cebula na wiosnę nam szybko nie wyrastała należy każdą główkę owinąć

Przepisy i porady kulinarne
Jak suszyć i przechowywać zioła. 152

pewien czas ( najlepiej co dzień ) je dokładnie przemieszać, w ten sposób dostarczymy im dopływ świeżego powietrza i nie będą nam się w nich rozwijać pleśnie i grzyby. Po wysuszeniu zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych zapachów, słońca, wilgoci i kurzu. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Należy je zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekane muszle z pieczarkami 394

czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka

Kolejny blog o gotowaniu
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 308

solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty: ok. 38 kcal

Malowane smakiem
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 178

reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają  (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds czy innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio

ClauditteMissCooking
Darmowe próbki - LINKI 81

Jestem przekonana i na 100%pewna, że w społeczności blogowej były już setki takich postów. Ale jak widać zainteresowanie czymś "za darmo" ciągle rośnie a stronki powstają niczym grzyby po deszczu, więc postanowiłam także stworzyć wątek poświęcony darmowym gadżetom. Oto lista jaką udało mi się wyszukać w internecie: "W poszukiwaniu idealnej receptury trzeba doświadczyć każdego, nawet najdrobniejszego szczegółu

ClauditteMissCooking
Pieczarkowa pasta kanapkowa 119

Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala

Gotuj z Blue Raven
Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 161

osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć

Gaździnka warzy
Kartacze Iglotex 131

kartaczami pomogła mi  rzecz jasna firma  Iglotex Zanim jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex  na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo. Kapustę kwaszoną z grzybami i ze śliwkami. Składniki na danie -kartacze Iglotex -kapusta kwaszona z grzybami rodzynki Skworcu suszona włoszczyzna liść laurowy pieprz zielony czosnek oliwa z oliwek Uduś kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania