grzyby - 15226 przepisów (strona:595/1016)

Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 385

rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.    Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając

Mania Gotowania
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2458

pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej

Smaczna Pyza
Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy 926

brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka . Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną . Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażony na wyginięcie. Ja miałam przyjemność obejrzeć go sobie na żywo w orawskim lesie a dla Was mam zdjęcia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurczak z mango w mleku kokosowym 243

Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę  Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować

Proste Potrawy
Gotujemy kaszę pęczak 220

Posiadają w swoim składzie bezcenny KRZEM. Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie sprawia, że 70 % innych pierwiastków organizm nie przyswaja. Zapotrzebowanie wzrasta gdy nasz organizm zaatakowany jest przez pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy i robaki :( Składniki : 1 szklanka kaszy 2 szklanki wody masło - duża łyżka, sól Przygotowanie : Odmierzoną kaszę przebrać - jeśli jest zanieczyszczona  Do garnuszka, wsypać kaszę, zalać

Proste Potrawy
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 353

Kurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo

OstryKęs
Pieniążnica szerokoblaszkowa , monetka szerokoblaszkowa 137

Pieniążnica, monetka, szerokoblaszkowa Megacollybia platyphylla - grzyb z charakterystycznymi białymi sznurami grzybni przy podstawie trzonu. Te sznureczki nazywają się ryzomorfy. Na niektórych zdjęciach taki ryzomorf jest dobrze widoczny. Do Pieniążnicy szerokoblaszkowej podobny jest jadalny Drobnołuszczak jeleni o różowiejących blaszkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 389

strony. Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy

OstryKęs
Płomykowiec galaretowaty. Płomykówka galaretowata 149

Płomykowiec galaretowaty Guepinia helvelloides - piękny grzyb i o tak charakterystycznym wyglądzie, że raczej nie można pomylić go z żadnym innym gatunkiem. Te małe płomyczki są w Polsce pod całkowitą ochroną chociaż można je jeść i to nawet na surowo tak jak galaretka kolczastego albo czarki . S ą jednak tak rzadkie i piękne, że lepiej zostawić je w spokoju i podziwiać

Smaczna Pyza
Piestrak jadalny, piestrówka - polska trufla 490

Piestrak jadalny, piestrówka, Choiromyces meandriformis to grzyb z rodziny truflowatych - taka nasza polska trufla. Nie dorównuje smakiem ani aromatem truflom prawdziwym, ale za to można go u nas znaleźć chociaż występuje raczej rzadko. Przyznam, że sama jeszcze nie zbierałam piestraków i zdjęcia pochodzą od koleżanki Doroty, która natrafiła na nie i zebrała na Orawie . Od niej też dostałam poza zdjęciami

Smaczna Pyza
Kotleciki z pieczarkami 278

Przygotowanie Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na odrobinie oleju. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać podsmażone grzyby, wbić jajka. Dodać maggi, olej, mąkę ziemniaczaną, doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godz. do lodówki. Ja zamykam masę w pojemniku

Z miłości do słodkości
Roladki mięsne 157

solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia

Z miłości do słodkości
Kurczak z patelni z warzywami 340

oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez

Z miłości do słodkości
Pasztet z zająca 239

imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Zrób to sam. Domowa przyprawa warzywna 54958

jest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie dostępne. Przygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie. Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza