Maślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy, występujący zawsze w towarzystwie sosny - najczęściej zwyczajnej, ale także innych gatunków np. kosodrzewiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Bardzo smaczny, a wbrew pozorom ludzie go nie rozpoznaja. Ostatnio nawet ktos w lesie wyrzucil kilka zdrowych sztuk z koszyka, prawdopodobnie nie bedac pewnym czy jest jadalny. Mysle ze zmylil ich wlasnie pomaranczowy kolor.
A ja mam interes do Ciebie:) Dałam się wmanewrować w 5 kilo namokłych deszczem podgrzybków, raczej dużych. Masz jakiś pomysł na ich zagospodarowanie? Do suszenia się nie nadają, do octu za mało reprezentacyjne. Help, bo muszę to zrobić dziś! Z góry dziękuję. Dorota z Poznania
a u mnie od zawsze to hubka jest:)bardzo lubię tego grzyba
ja nie jestem żaden ekspert kulinarny,ale w takich przypadkach zawsze wyrzucam tą namokniętą gąbkę grzyba i zostawiam tylko wierzch kapelusza i trzonek,bo to jest w miarę twarde.I potem robię z cebulką na swieżo,albo do słoików.Gdzieś tu na blogu Pyzy jest przepis:)
My też je zbieramy, tak jak i sitarze, które są bardzo podobne do bagniaków. Suszę je, a potem dodaję do uszek :)
też widzę, że w niektórych rejonach ludzie go nie zbierają a to taki dobry grzybek
Dorota, bardzo przepraszam, ale byłam na urlopie, bez komputera, i nie mogłam Ci pomóc w odpowiednim czasie. Wełniana kraina dobrze napisała - też tak robiłam. Można jeszcze takie grzyby przesmażyć, nieco odparować i zrobić taki mus czy pastę - potem używa się do sosów albo zup.
widzę, że w każdym miejscu nazywa się go inaczej :) to ciekawe :)
za sitarzami nie przepadam bo są łykowate. Bagniaczki mają też ładniejszy zapach
jedne i drugie zbieram, chociaż przyznam, że maślaki zwykłe to jednak nie są moje ulubione grzybki :D
my mówimy o nim :muchowik . bo we mchu rośnie. jest świetny smażony " na surowo " na maśle , ale za smażonym boczkiem i cebulką . Małga z Mazur
tak samego smażonego na maśle nie jadłam, ale wypróbuję przy okazji :)