Maślak pstry - bagniak, jakubek, miodówka

Maślak pstry - bagniak, jakubek, miodówka

Maślak pstry - bagniak, jakubek, miodówka

Maślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy, występujący zawsze w towarzystwie sosny - najczęściej zwyczajnej, ale także innych gatunków np. kosodrzewiny.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyś, 16 września 2013 12:11:41

My na tego grzyb mówimy pociecha :-)

gosiuwka, 16 września 2013 12:39:11

Bardzo smaczny, a wbrew pozorom ludzie go nie rozpoznaja. Ostatnio nawet ktos w lesie wyrzucil kilka zdrowych sztuk z koszyka, prawdopodobnie nie bedac pewnym czy jest jadalny. Mysle ze zmylil ich wlasnie pomaranczowy kolor.

Anonymous, 16 września 2013 13:13:05

A ja mam interes do Ciebie:) Dałam się wmanewrować w 5 kilo namokłych deszczem podgrzybków, raczej dużych. Masz jakiś pomysł na ich zagospodarowanie? Do suszenia się nie nadają, do octu za mało reprezentacyjne. Help, bo muszę to zrobić dziś! Z góry dziękuję. Dorota z Poznania

wełniana kraina, 16 września 2013 17:08:38

a u mnie od zawsze to hubka jest:)bardzo lubię tego grzyba

wełniana kraina, 16 września 2013 17:10:22

ja nie jestem żaden ekspert kulinarny,ale w takich przypadkach zawsze wyrzucam tą namokniętą gąbkę grzyba i zostawiam tylko wierzch kapelusza i trzonek,bo to jest w miarę twarde.I potem robię z cebulką na swieżo,albo do słoików.Gdzieś tu na blogu Pyzy jest przepis:)

Kuchnia domowa Ani, 16 września 2013 18:21:21

My też je zbieramy, tak jak i sitarze, które są bardzo podobne do bagniaków. Suszę je, a potem dodaję do uszek :)

You think Positive, 16 września 2013 18:45:23

U mnie zawsze maślaki i borowiki :) Super blog!

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:33:30

a takiej nazwy nie znałam :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:36:06

też widzę, że w niektórych rejonach ludzie go nie zbierają a to taki dobry grzybek

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:40:18

Dorota, bardzo przepraszam, ale byłam na urlopie, bez komputera, i nie mogłam Ci pomóc w odpowiednim czasie. Wełniana kraina dobrze napisała - też tak robiłam. Można jeszcze takie grzyby przesmażyć, nieco odparować i zrobić taki mus czy pastę - potem używa się do sosów albo zup.

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:41:15

widzę, że w każdym miejscu nazywa się go inaczej :) to ciekawe :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:42:08

za sitarzami nie przepadam bo są łykowate. Bagniaczki mają też ładniejszy zapach

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:12:07

jedne i drugie zbieram, chociaż przyznam, że maślaki zwykłe to jednak nie są moje ulubione grzybki :D

Anonymous, 28 października 2013 12:25:23

A u mnie jest to łuzak

Anonymous, 15 listopada 2013 21:58:45

my mówimy o nim :muchowik . bo we mchu rośnie. jest świetny smażony " na surowo " na maśle , ale za smażonym boczkiem i cebulką . Małga z Mazur

Iza Kulińska, 16 listopada 2013 14:40:13

tak samego smażonego na maśle nie jadłam, ale wypróbuję przy okazji :)