Galaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji.Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie próbowałam :) Ale można je też marynować i mają bardzo ciekawą konsystencję w tej postaci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Wygląda jak ozorek...Byłam ostatnio na grzybach i nie znalazłam zbyt wiele powszechnie znanych i jadanych, dlatego pochylałam się nad egzemplarzami o ciekawym wyglądzie i konsystencji, pozostawiając je jednak w tym miejscu, w którym wyrosły. Strzępiaki i gałęziaki wyjątkowo obrodziły w tym roku :)
ma zabawną nazwę :]nigdy nie spotkałam się z takim grzybkiem.
w pogoni za jadalniakami czasami zapomina się ile pięknych i ciekawych grzybów można spotkać w lesie :)