Sarniak dachówkowaty - sarna

Sarniak dachówkowaty - sarna

Sarniak dachówkowaty - sarna

Sarniak dachówkowaty Sarcodon imbricatus - grzyb jadalny. Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i sarniaka dachówkowatego wyjęto spod prawnej ochrony. Są też inne podobne sarniaki - np. w borach sosnowych możemy spotkać sarniaka sosnowego Sarcodon squamosus o drobniejszych łuseczkach a w lasach liściastych, szczególnie pod bukami, występuje sarniak ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa grzybowa, grzyby

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
robotki.dla.malych.i.duzych., 20 października 2013 15:15:58

Witam i znów piękny grzybek :))). Ciekawe co dziś Pani z niego wyczaruje?Pozdrawiam i miłej niedzieli.Katarzyna

Anonymous, 20 października 2013 19:10:55

witam Pyzunię mam dylemat ze znalezieniem nazwy jednego grzyba proszę o pomoc podaję linki ze zdjęciami: http://www.garnek.pl/yakuza/16868542/grzyby ; http://www.garnek.pl/yakuza/16868560/grzyby pozdrawiam gorąco

Iza Kulińska, 20 października 2013 20:11:34

na zdjęciach jest stułka piaskowa - to grzyb mikoryzowy, występujący zawsze w towarzystwie drzew iglastych, niejadalny :)

Iza Kulińska, 20 października 2013 20:12:09

nie zbieram sarniaków, są pod ochroną i spotykam je bardzo rzadko

Anonymous, 22 października 2013 17:39:14

Dziękuję za odpowiedź :)

Iza Kulińska, 22 października 2013 17:39:50

bardzo proszę :)

Anonymous, 9 czerwca 2014 00:03:58

W moich okolicach (Narew, Janowo, Gradoczno - powiat hajnowski) te grzyby występują może nie obficie, ale dość często. Zbiera się je na jesieni, prawie w tym samym czasie, co zielonki. Młode sarniaczki nadają się do smażenia, duszenia, a marynowane są naprawdę pyszne!

Iza Kulińska, 9 czerwca 2014 19:21:02

szkoda, że zbieracie bo to chroniony gatunek