Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach. Czernidłaki  kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jes... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

duszone, grzyby, schab, schab gotowany

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aska gotuje, 4 sierpnia 2013 14:50:15

Pamiętam te grzyby z dzieciństwa,rosły na trawnikach i w ogrodzie przed domem jednak z względów oczywistych sie ich nie jadło(trawniki przy osiedlowe były wybiegiem dla piesków:))

Jagienka, 4 sierpnia 2013 15:38:43

widziałam kiedyś całą polane tych grzybów - w zyciu bym nie pomyślała, że to jadalne! ale już nie popełnię tego błędu ;-) pozdrawiam! super post;-)

Iza Kulińska, 4 sierpnia 2013 18:03:55

to zrozumiałe, że takich w takich miejscach się nie zbiera :)

Iza Kulińska, 4 sierpnia 2013 18:04:33

są dość charakterystyczne, ale zalecam jednak dużą ostrożność jeśli ich nie znasz :)

Grzegorz, 5 sierpnia 2013 16:59:20

Zero alkoholu przy tych grzybkach :) Wchodzi w reakcję i mogą wystąpić :) Czyli jemy grzybki bez popitki :)

Iza Kulińska, 5 sierpnia 2013 17:40:45

Grzegorz, nie masz racji - badania czernidłaka kołpakowatego nie wykazały obecności związków chemicznych reagujących z alkoholem. Ale rzeczywiście niektóre czernidłaki zawierają koprynę, która blokuje rozkład alkoholu w organizmie. Dotyczy to przede wszystkim czernidłaka pospolitego

Beata, 6 sierpnia 2013 15:44:24

Zazdroszczę Ci znajomości grzybów!

Iza Kulińska, 6 sierpnia 2013 16:51:00

nie ma czego zazdrościć tylko trzeba się uczyć :) niedaleko Krakowa masz dużo pięknych i grzybnych lasów

Anonymous, 28 października 2013 12:37:16

Grzyba znam i słyszałam, że jadalny i nawet smaczny, sąsiad zbierał. Ale wydawało mi się, że jak coś, co zamienia się w czarną papkę, która strasznie wygląda i przypomina wiadomo co może być smaczne