Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach. Czernidłaki kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jes... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Pamiętam te grzyby z dzieciństwa,rosły na trawnikach i w ogrodzie przed domem jednak z względów oczywistych sie ich nie jadło(trawniki przy osiedlowe były wybiegiem dla piesków:))
widziałam kiedyś całą polane tych grzybów - w zyciu bym nie pomyślała, że to jadalne! ale już nie popełnię tego błędu ;-) pozdrawiam! super post;-)
są dość charakterystyczne, ale zalecam jednak dużą ostrożność jeśli ich nie znasz :)
Zero alkoholu przy tych grzybkach :) Wchodzi w reakcję i mogą wystąpić :) Czyli jemy grzybki bez popitki :)
Grzegorz, nie masz racji - badania czernidłaka kołpakowatego nie wykazały obecności związków chemicznych reagujących z alkoholem. Ale rzeczywiście niektóre czernidłaki zawierają koprynę, która blokuje rozkład alkoholu w organizmie. Dotyczy to przede wszystkim czernidłaka pospolitego
nie ma czego zazdrościć tylko trzeba się uczyć :) niedaleko Krakowa masz dużo pięknych i grzybnych lasów
Grzyba znam i słyszałam, że jadalny i nawet smaczny, sąsiad zbierał. Ale wydawało mi się, że jak coś, co zamienia się w czarną papkę, która strasznie wygląda i przypomina wiadomo co może być smaczne