Owoce we własnym soku można wykorzystać bezpośrednio do spożycia, można też przygotować z nich różne przetwory: kompoty, soki oraz potrawy, np. zupy, napoje, desery, ciasta itp. Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru. Ja uzyskałam sok babcinym sposobem czyli oczyszczone z szypułek i przepłukane owoce wsypywałam do dużego słoja przesypu... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jeśli starasz się pozbyć zbędnych kilogramów, powinieneś o tym wiedzieć!
Czytaj dalej...