więcej, do smaku 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki soku z cytryny Masa serowo-czekoladowa: 280 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielone przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 180 g gorzkiej czekolady 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) 60 ml mleka 80 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Mus ajerkoniakowy(...)mikrofalówce, odstawić do przestudzenia. Do mleka dodać cukier i podgrzać, aby było gorące, a cukier całkowicie się rozpuścił. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia, wystudzić. Ser przełożyć do naczynia i rozetrzeć lekko szpatułką, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać wystudzoną mieszankę mleka z żelatyną, wymieszać. Dodać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Śmietankę
Opowieści z piekarnikapomidorami – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – sałatka z kozim serem – sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 1-2 SKŁADNIKI(...)garści różnych sałat – do arbuza idealnie pasuje rukola – pół małego arbuza – 100 g sera feta – 3-4 łyżki świeżych listków mięty – świeżo mielony pieprz – 1-2 łyżki oliwy cytrynowej lub oliwa z dodatkiem odrobiny soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Na talerzu ułóż sałaty. Arbuza pokrój w niewielką kostkę i połóż na sałacie. Fetą możesz pokruszyć lub pokroić
nietylkopasta.plSmaczne, kotlety mielone z dodatkiem sera. Soczyste, idealne na obiad jak i do pieczywa. SKŁADNIKI : 500 g mięsa, łopatki wieprzowej 1 cebula 1/2 szklanka mleka 3/2 % 3 kromki chleba tostowego 1 jajko 100 g sera żółtego, startego na tarce jarzynowej 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolidrobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Krem czekoladowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella Nasączenie ciasta: 50 ml likieru pomarańczowego
Wanilia i Kardamonobręczach cukierniczych lub małej formie do tortu) spód: 150 g płatków kukurydzianych 150 g masła pół tabliczki białej czekolady masa serowa: 0,5 l śmietany 30 % 750 g sera sernikowego 3 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny lub limonki 5 łyżeczek żelatyny owoce (truskawki, granat, winogrona, borówki lub takie jak macie) Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem. Masło(...)czas mieszając. W mikserze ubijamy śmietanę. Do ubitej dodajemy cukier, sok z cytrusów ( do smaku – jak lubicie słodsze dajcie więcej cukru lub więcej soku). Zwalniamy obroty i dodajemy ser – po łyżce. Na koniec do lekko już przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dodajemy do reszty składników naszego serniczka. Teraz tylko dodajemy owoce do środka (można też
Kulinarna Patilogiajeden z symboli Wielkanocy. Dorosłym zając kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki(...)oczy z rodzynek. Lub mój ostatni pomysł...z czerwonej fasoli. Ale takie zające wyglądają dość gro ź nie. Jak wojownicy. A dla urozmaicenia możesz dodać odrobinę cynamonu do białego sera, kropelki czekoladowe lub rodzynki. Posypać płatkami kokosowymi, tylko ostrożnie, żeby nie wyszły....baranki. Ewentualnie zrobić nadzienie z warzyw, ale wtedy na oczy trzeba wziąć np. fasolę. Lub zrobić małe, śpiące
dolcevitainmykitchenstopni. Po czwarte połóż polędwiczki na patelnię i obsmaż je przez chwilę z każdej strony, następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, połóż kilka plastrów sera i włóż do piekarnika, a z ser się niesamowicie apetycznie przypiecze. Oczywiście w międzyczasie popijaj sznaps, bo to bardzo wyjątkowo niedobry obiad 😉 Wypij, nałóż, zjadaj. Zapraszam Cię również do obserwowania mojego 🅘🅝🅢🅣🅐🅖🅡🅐🅜🅐
RafalCookszklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka miękkiego masła 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych ulubionych orzechów ( opcjonalnie ) Masa: 50 dag sera wiaderkowego na serniki 4 jaja M 1/2 szklanki mleka skondensowanego ( używam mleka z tubki ) 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru pudru skórka starta(...)dość cienką warstwą na dnie posmarowanej olejem i oprószonej mąką formy, podpiekamy na rumiano w 180 stopniach, około 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Masa serowa: Do miski wkładamy ser, jaja, proszek budyniowy, masło, mleko w proszku, mleko skondensowane, skórkę z cytryny i miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie zbyt długo - by masy nie napowietrzyć. Cztery pełne łyżki
Kronika Piekarnika360g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) 2 galaretki(...)wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. 11. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser, wymieszać mikserem. Następnie w 3-4 partiach dodać galaretkę, ważne, aby nie była tężejąca (ma być ostudzona, ale płynna). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie
Mała CukierenkaSernik Dulce de Leche i życzę Ci smacznego. Ps. Już nawet nie liczę, który to mój sernik w kolekcji serników 😉 a wszystkie znajdziesz tutaj . Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ser w wiaderku 1 kg Jajka 3 sztuki Mąka ziemniaczana 4 łyżki Cukier 50-100 gram Kwaśna śmietana 200 ml Dulce de Leche hmm tyle ile zostało 😉 a przepis znajdziesz tutaj(...)niego słoiczek z kajmakiem. Pamiętaj, by co jakiś czas go zamieszać. Oczywiście czytając moje przepisy na sernik, zapewne już wiesz jak go zrobić 😉 Ale…po pierwsze wymieszaj ser z cukrem. Następnie dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj śmietanę i znów wymieszaj 😉 Po drugie wyjmij formę z lodówki, wlej masę serową, zamieszaj Dulce de Leche i wylej
RafalCook