Tureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinn... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Nazywam się Duygu Bolikowski, jestem architektem i menedżerem projektów, pochodzę z Turcji, a od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Polsce. Lubię przedstawiać Polakom swój rodzinny kraj, w tym także jego kuchnię. Od 2012 roku prowadzę blog kulinarny TureckiePrzepisy.pl, gdzie przedstawiam najróżniejsze potrawy kuchni tureckiej. Mój synek Leon jest moim pomocnikiem w kuchni, a mój mąż Łukasz jest najważniejszym konsumentem.