ser feta - 6431 przepisów

Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 161

użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy(...)już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka

Basia w kuchni
Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros i fetą 352

Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści  sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz  przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na cienkie filety, następnie tniemy(...)kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżeczki oregano, soli i pieprzu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 184

pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami Grecji . Do czarnej fasoli,  którą akurat miałam w kuchennej szafce, dodałam ser feta, cytrynę, oliwę i świeże oregano rosnące na okiennym parapecie. Nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie doprawiła pasty szczyptą płatków chilli. Efekt okazał się tak udany, że pasta(...)żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki   Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki płatków chilli garść świeżego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser feta w kosteczkę ? 171

feta w kosteczkę ? Zawsze w przepisach z serem feta jest wzmianka typu "ser feta rozdrobnić w palcach" bo jakby nie było trudno pokroić ser feta w kosteczkę - ja jednak znalazłem sposób ... Rozcinam zgrabnie kartonik z serem, tak aby wyjąć całą kostkę sera. Następnie kroję nożem tą kostkę w ok 1 cm paseczki a samą kosteczkę osiągam

Mechanik w kuchni
Zapiekanka z serem feta 352

osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek  100g sera żółtego  natka pietruszki 1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy(...)proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki, ser feta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy. 3.  Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość

Szefowa kuchni
Sałatka z fetą 169

żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego:)   function load(url, callback(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('9bfde6f893a93d295bb16db5dc796f3a').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: salatka warzywna porady The post Sałatka z fetą appeared first

dom-agi.pl
Chrupiące tosty z fetą, chili i tymiankiem 124

przełączyłam kanału, bo dzięki temu mam rewelacyjny przepis na równie rewelacyjnego tosta! Chrupiący, o aromatycznym zapachu i smaku tymianku oraz czosnku, a do tego pikantna papryczka chili i ciepła feta... Przyznam się szczerze, że robię te tosty kilka razy w miesiącu więc chyba nie muszę pisać jak bardzo mi smakują ;) Spróbujcie sami, warto, serio! Przepis na 4 tosty: * chleb(...)kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek * szczypiorek * oliwa * sól i pieprz Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona w małą kosteczkę cebulę. Chwilkę podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać pokrojony w plasterki czosnek. W międzyczasie włożyć chleb do opiekacza. Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min

Kraina Miodem Płynąca
Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami 336

Koreczki na imprezę to klasyka gatunku ;-) Pomysłów na nie są miliony. Poniżej wersja śródziemnomorska ;-) Składniki: kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych ser feta Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Na wykałaczki nadziewać: oliwkę, ser feta, a na koniec pomidorka koktajlowego. Więcej przepisów na imprezę i Sylwestra znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę i Sylwestra The post Koreczki(...)imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kurczakiem i serem feta 442

szybka sałatka. Sałatka z kurczakiem i serem feta  SKŁADNIKI: sałata rukola - 1 opak pomidorki koktajlowe - kilka sztuk ( u mnie zwykłe pomidory) pierś z kurczaka - 1 szt ser feta - 0,5 opak przyprawa gyros tłuszcz SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osuszyć ułożyć na talerzu. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, przesmażyć(...)tłuszczu z przyprawą gyros. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. SOS  Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Na rukoli ułożyć kurczaka, ser feta i pomidorki. Przed podaniem polać sałatkę sosem Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 323

lodówce przez ok. tydzień, jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 10 sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego(...)masła lub oliwy do smarowania płatów ciasta (ja użyłam oliwy) czarny pieprz przydadzą się również: pędzelek kuchenny lub oliwa w spreju, blacha do pieczenia Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj ser feta, gałkę muszkatołową oraz świeże zioła. Dopraw pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. 2. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń rulon i umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 682

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami... Słodycz jędrnych, zielonych winogron. Soczystość selera konserowego. Słoność fety. Ostrość czosnku. I chrupkość prażonych migdałów. Pyszne połączenie, niezapomniany smak! Składniki: Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g); Kostka fety (waga netto 270 g); Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g); 100 g płatków migdałów; 2 ząbki czosnku(...)dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 144

faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar ( klik ). Przygotowanie(...)malakserze), dodałam miąższ cukinii, koper włoski i chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką i natką pietruszki.  Gotowym farszem nadziałam łódeczki z cukinii. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią aluminiową i piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 151

drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie  świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś(...)ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć. Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 411

warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie

Nerds Kitchen
Zielony chłodnik z fetą 158

Lato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól(...)Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy. Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 169

Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem(...)przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól  pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze

Kulinarne przygody Gatity