fety, dzięki temu stanowią idealną przekąskę do piwa. Są niewielkie, tak na dwa kęsy, w związku z czym idealnie sprawdzą się w roli imprezowego finger food. Tartletki z fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam! Babeczki z fetą i oliwkami Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta(...)babeczek. W miseczce rozkłócić jajko ze śmietaną, pieprzem i przyprawą za'atar (lub ziołami). Wykrojone kółka ciasta ułożyć w zagłębieniach formy do pieczenia, wkruszyć do nich ser feta, zalać jajkiem ze śmietaną (po około 2 łyżki), udekorować oliwkami przekrojonymi na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu
Codzienne Gotowaniepomidory 15 oliwek 200 sera feta oliwa (my skorzystaliśmy z oliwy truflowej) Sałatka z rukolą i oliwkami – przepis Rukolę dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w sporej wielkości kostkę. Fetę kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwki w całości i skraplamy odrobiną oliwy. Całość delikatnie mieszamy uważając aby nie rozpadł nam się zbytnio ser feta. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolację. Pomidory można podawać w wersji na zimno lub zapiekane w piekarniku. Smacznego! SKŁADNIKI 8 pomidorów 200 g mieszanki zbożowej 100 g sera feta 50 g zielonych oliwek 1 ząbek czosnku bazylia natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz * W mojej mieszance zbożowej wykorzystałam brązowy ry ż , orkisz(...)owies, jęczmień oraz czarny ryż. Mieszankę można modyfikować według uznania. **** INGREDIENTI 8 pomodori ramati 200 g di cereali misti 100 g di feta 50 g di olive verdi 1 spicchio d'aglio basilico prezzemolo olio d'oliva sale, pepe * Nella ricetta ho utilizzato un mix di cereali a base di riso integrale, farro, avena, orzo e riso
La grande e la piccola cuocaSałatka z ogórka i fety! Pewnie komu chce się stać przy garach, kiedy na dworze tak pięknie! Lekka sałatka z ogórka i fety to idealne danie na letnie upały. Lekkimi sałatkami raczę się codziennie. Podjadam je przez cały dzień. Urozmaicam sałatki różnymi warzywam i dressingami. Do sałatki z ogórka z ogórka możecie wybrać dowolny dressing. Sama przyjemność zjeść(...)słońce nieźle przygrzewa, apetyczna lekka sałatka …Co więcej potrzeba do szczęścia, kiedy mamy już takie piękne lato! Sałatka z ogórka Składniki: 2 porcje 20 cm ogórka 200 g feta 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego 2 łyżki domowego majonezu 1 łyżeczka francuskiej musztardy czarny pieprz do smaku, grubo mielony Pokrój ogórek i feta w kostkę. Wymieszaj z pieprzem
codojedzeniarazem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się z brokułem i okazało się, że to było bardzo smaczne spotkanie. W lodówce znalazłam jeszcze pomidorki paprykowe i ser feta, które świetnie połączyły smaki i dodały sałatce koloru. Sałatka jest bardzo zdrowa, smaczna i nie trzeba dużo czasu, aby ją przygotować. Dodatkowo sałatka jest bardzo pożywna i powinna znaleźć(...)wypróbowania i podzielenia się swoimi doznaniami smakowymi. Składniki: (na 2 - 3 porcje) 1 świeży brokuł 600 g świeżej fasolki szparagowej 10 - 15 szt. pomidorków paprykowych 150 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 - 2 łyżeczki czosnku suszonego lub świeżego pieprz i sól do smaku łyżeczka cukru i łyżeczka soli do gotowania
Kuchcik gotujebył już przed naszą erą. Z sera przygotowujemy różnego rodzaju potrawy, ser zjadamy jako przekąskę, danie głównę. Można by powiedzieć, iż szaleństwo na sery trwało, trwa i trwać będzie. Feta (nowogr. Φέτα – „plaster”) – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów(...)pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce z czarnuszką. Składniki na 12 szt.: - 400 g greckiej fety (2 opakowania każde po 200 g) - 1 jajko + 2 łyżeczki zimnej wody - bułka tarta (może być panko) - mąka tortowa - czarnuszka - olej rzepakowy Z dwóch opakowań fety otrzymamy 12 paluszków, więc kroimy na 12 równych porcji. Do bułki tartej wsypujemy 2 łyżeczki czarnuszki
mojewypiekiinietylkopuszka 400 g kukurydzy 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 duże awokado około 20 szt. oliwek czarnych lub zielonych 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 kostka sera feta na sos: 6 łyżek jogurtu naturalnego kremowego 6 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz biały lub czarny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie i nie za długie paseczki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, obrane awokado kroję w kostkę. Ser feta również kroję w drobną kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję wypłukaną i osączoną fasolkę czerwoną, kukurydzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz przygotuję sos: Do jogurtu dodaję serek, pokrojony drobno
Uwaga Babcia Gotujejest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki. Składniki: 100 g kaszy bulgur 1/2 opakowania sera feta (około 100 g) 200 g ugotowanych buraków (2 średnie buraki) 1 łyżeczka oliwy z oliwek kilka listków tajskiej bazylii lub łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Torebkę kaszy bulgur(...)gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Fetę kroimy w drobną kostkę. Łączymy ugotowaną, przestudzoną kaszę, buraki, fetę, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżej tajskiej bazylii lub łyżkę posiekanej pietruszki. Artykuł Kasza bulgur z burakami
Taste and CookSkładniki -1 kalafior -kilka łyżek oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie) Sos: -4 łyżki oliwy(...)stopni. Układamy na niej różyczki kalafiora i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy. Czerwoną cebulę kroimy w półtalarki, pomidorki kroimy na pół, a ser feta w kostkę. --> Do miski przekładamy wystudzony kalafior, rukolę, ser feta i resztę składników. Zalewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i posypujemy serem
Marta Gotujetradycyjne smaki i szukam czegoś nowego. T ak powstała pizza z jajem 🥚 Miałam w lodówce pęczek botwinki i początkowo miała być to pizza tylko z botwinką i serem feta, ale podczas robienia wpadłam na pomysł z jajkami - niestety miałam tylko 4 szt., a spokojnie 6 szt. by się zmieściło 😉 Składniki pasują do siebie idealnie, a pizza wyszła całkiem(...)drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pęczek botwinki 1/2 op. sera feta 4-6 jajek sól, pieprz majeranek 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się
Kuchnia MagdaLenyniepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 2 spore marchewki 1 jajko 2 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 gałązki natki 1/2 opakowania fety sól, pieprz do smaku sos pół opakowania serka naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie Cukinię myjemy i ścieramy na tarce. Lekko solimy
Mieszam w GarnkuMakaron ze szpinakiem z dodatkiem sera feta i orzeszków pini wyszedł mi fantastyczny. Makaron ze szpinakiem i serem feta Ten makaron tak bardzo posmakował mojemu chłopakowi, że jadł go przez trzy dni z rzędu Fakt, narobiłam makaronu jak dla małej armii na kilka dni więc ktoś go musiał zjeść Bardzo proste danie i banalne do przygotowania. Fajnym dodatkiem(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta. 450 gr mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 150 gr sera feta (bez laktozy) 1/8 łyżeczki białego pieprzu opakowanie makaronu
mecookssałat – około 30 g 60 g (1/4 sztuki) gruszki 15 g orzechy włoskie 30 g sera pleśniowego Przygotowanie: Kurczaka posypać przyprawą i podsmażyć na oleju. Na tortillę włożyć sałatę, plastry gruszki oraz pokrojonego w paski kurczaka i ser feta. Całość posypać posiekanymi orzechami i zawinąć w rulon. Gotowe(...)serkiem, wyłożyć plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paseczki i sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe. Sałatka do pudełka : Grecka sałatka z serem feta i sosem ziołowym Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 30 g sera feta 6 sztuk pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek
KuchniaWeDwoje.plmenu Agaty znajdziemy wiele takich dań i dodatków. Na przystawkę można przygotować zupę szczawiową czy ogórkową, już prezentowane na blogu, a jako główne danie roladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest już znany naszym Czytelnikom. Przepyszne połączenie Szpinak, ser feta i mięso – takie połączenie kolorystyczne(...)zależy nam na utrzymaniu diety. Przygotowując roladki, nie nadużywajmy soli, ponieważ ser feta, który wykorzystujemy do przygotowania nadzienia, jest serem bardzo słonym i zapewni już w znacznym stopniu naszemu daniu słony posmak. Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka ok 300-400 g 100 g szpinaku 60 g sera feta
KulinarneImpresje.pljest do tego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego! Składniki: Duża pierś z kurczaka podwójna 5-6 pomidorów suszonych w oleju 1/3 kostki sera feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka. Przygotowujemy marynatę(...)zależności od tego co lubimy). Przygotowane wcześniej mięso nacieramy z każdej strony marynatą i odstawiamy do lodówki na ok.1h. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę lub paseczki, dodajemy ser feta, doprawiamy (pieprzem, ziołami). Sama tego typu farszu nie solę - dla mnie feta jest wystarczająco słona. Farsz dzielimy po połowie i wkładamy do wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne
Kuchnia Pełna Pasjiokazji go spróbować, do czasu poznania Mojej M. Okazało się, że bardzo dobrze się nadaje jako dodatek do obiadu lub nadzienie do np. pierogów. W dzisiejszych towarzyszy mu ser feta, który pokroiliśmy na dosyć dużą kostkę, żeby jego gęsta konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte(...)czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g sera feta 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Szpinak
niecodziennikparyPyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Jajka faszerowane serem feta i pesto Via Gusto Pyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Drukuj Czas przygotowania: 20 minut Ocena(...)głos/y ) składniki 10 jajek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 3 łyżeczki pesto bazyliowego (lub innego ulubionego pesto) 100 g sera feta pieprz przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Białka nadziej przygotowanym farszem za pomocą szprycy
Via Gusto