świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna CooksSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days of summer are behind(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera typu
Martyna Cookszimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na nałożenie: 250 g ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)lodówce na 30 minut piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki(...)oliwy – kilka listków bazylii Wykonanie: – Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki i ułożyć na półmisku. – Pokruszyć lub pokroić w kostkę ser feta i posypać arbuza. – Posypać oliwkami. – Dodać listki bazylii, posypać pieprzem i delikatnie solą, bo feta jest słona. – Polać oliwą i schłodzić przed
To co kochamKieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka(...)starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaTaką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy
Kuchnia MagdaLenysosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko
Smak mojej kuchnigrecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka z sałatą i grzankami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujefetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków. Składniki 2 szkl mąki 1 szk mleka 1/3 szkl oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sera feta 2-3 ugotowane szparagi 1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch szczypta soli himalajskiej gałka muszkatołowa(...)aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
W mojej kuchnipraż, aż uwolnią aromat. Przełóż do moździerza i rozdrobnij lekko (mają zostać duże kawałki). Przesyp do miseczki. Zrób sos jogurtowy: W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, musztardę, pokruszoną fetą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw sola i pieprzem. Przygotuj grillowanego brokuła: Rozgrzej patelnię grillową. Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój brokuła na cienkie plasterki. Grilluj na suchej patelni(...)Możesz ją zabrać w pojemniku do pracy. Grzanki najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły od sosu. ➤ Wskazówka: Aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej pozostałą po zrobieniu sosu fetę. Zamiast grzanek możesz dodać do sałatki ugotowaną kaszę, np. jaglaną albo bulgur
Chilli Czosnek i Oliwakoło talerza przygotowałam taką sałatkę. Mozzarella, feta, pomidor...wszystko pasuje doskonale Składniki: 1 duży pomidor malinowy 30 dag pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych 1 kulka mozzarelli kilka kostek fety sos: 1/3 szkl oliwy z oliwek ocet winny JAMAR ok łyżki- dwóch odrobina suszonej bazylii, oregano, słodkiej papryki Wykonanie: Pomidory malinowe kroimy w plastry, śliwkowe na połówki(...)Mozzarellę kroimy w plastry, a fetę kruszymy. Na około talerza układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na pusty środek talerza układamy połówki pomidorków. Całość posypujemy pokruszona feta. Olej łączymy z octem, dodajemy zioła, polewamy sałatkę. Na wierzch układamy świeże listki bazylii
Z Majeczką w kuchniświeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna Cookssól, pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia kaszka manna 3-4 łyżki bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry(...)Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem i w ten sposób zwijamy każdy kawałek cukinii. Pieczemy na ruszcie do upieczenia się mielonego oraz zmiękczenia się
Basia w kuchniDodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj drobno pokrojoną fetę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij nadzieniem naleśniki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)them for a short while. Next add spinach and simmer over low heat for a few minutes (or longer) until most of the water has evaporated. Add finely diced feta and season to taste with salt and pepper. Stir well and stuff the crêpe s with the filling
Qlinarnie i Qlinarniecebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ugotowane kasze z grzybami, cebulą, czosnkiem i drobno pokrojoną fetą. Dodaj zieleninę, sól, pieprz i zioła. Farszem nadziewaj cukinie i zapiekaj przez 20-30 minut. Już 7 października niezwykła gratka dla miłośników filmu - rusza rzeszowski Festiwal Filmów Optymistycznych Multimedia Happy(...)also fry them. Cut zucchinis lengthwise in halves and remove the seeds and pulp. Preheat oven to 180°C. Stir: millet, buckwehat, wild mushrooms, onion, Garlic and finely chopped feta. Add parsley, salt, pepper and herbs. Stuff zucchinis with the filling and bake them for ca. 20-30 minutes
Qlinarnie i Qlinarniemięta dodają sałatce świeżości. Wspaniale smakuje na ciepło, także w formie bruschetty - na grzankach z bagietki. Składniki na 2 osoby 10 mini-patisonów 1 czerwona cebula 1/2 opakowania fety kilka łyżek oliwy 2-3 łyżki balsamico 2-3 łyżki miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną(...)pokrojone patisony. Doprawić solą i pieprzem i trzymać na średnim ogniu przez kilka minut - powinny tylko lekko się poddusić. Zdjąć z ognia. Połączyć z karmelizowaną cebulą, pokrojoną lub pokruszoną fetą oraz ziołami. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem i skropić oliwą. Zjadać z apetytem, w towarzystwie dobrego wina i bagietki
KUCHARNIAmogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym(...)Przyda się więc ostry nóż lub mezzaluna, ale wspomóc się też możecie robotem kuchennym z opcją siekania. Polecam Wam te omlety na jutrzejsze śniadanie. Miłego dnia! :) Ziołowy omlet z serem feta na podstawie przepisu z książki "Breakfast: Morning, Noon & Night" Fern Green Składniki (na 4 porcje): 100 g różnych świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, bazylii, mięty
Chilli Czosnek i Oliwacontext":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta","description":"Pomys\u0142 na wytrawn\u0105 tart\u0119 w wersji na s\u0142ono. Kruche ciasto z farszem szpinakowym z serem feta. Mo\u017cliwo\u015b\u0107 serwowania na ciep\u0142o i zimno.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/tarta-ze-szpinakiem.jpg","recipeCategory(...)Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Francuska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["ciasto kruche","farsz szpinakowy","ser feta","szpinak","szpinak mro\u017cony","tarta","tarta na s\u0142ono","tarta wytrawna","tarta ze szpinakiem","tarta ze szpinakiem i fet\u0105"],"datePublished":"2020-04-14T16:20:43+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"8 kawa\u0142k\u00f3w","calories":"130 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient
ProstePesto.plTarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam(...)ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę można serwować z różnymi sosami, ja akurat serwowałam z sosem z sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki
moj przepis naTarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam(...)mocy palnika. Nie przesuwać podczas grillowania, dzięki czemu utworzą się paski na cukinii. Odwrócić na drugą stronę i tak samo grillować. W misie umieścić pozostałe składniki tj. mąkę, jogurt, ser feta (ser feta można również zetrzeć na tarce i posypać tartę przed pieczeniem, ja tak zrobiłam), jajka, zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
moj przepis naktóre podkręcą jej smak. Aby awokado zachowało swój kolor, skropcie je sokiem z cytryny lub limonki. Zobacz też: Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami Guacamole – jak zrobić? Przepis na sałatkę z awokado i serem feta Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut Składniki awokado 100 g sera feta pomidor lub pomidorki koktajlowe czerwona cebula garść(...)pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przepis 1 Obrane awokado i ser kroimy w kostkę, a pomidora w paski. 2 Cebulę kroimy w pióra, natkę pietruszki drobno siekamy. 3 Całość, posypujemy pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Artykuł Sałatka z awokado i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiboczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na grubych oczkach ser. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy ok. 2 min, zsuwamy quesadillę na talerz i przekładamy ponownie na patelnię. Podgrzewamy 1-2 minuty(...)Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 4 łyżki groszku 5 plastrów szynki 50 g sera żółtego Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy. Dodajemy szynkę, paprykę, ser i groszek do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy. Masę
CzarnawisienkaSałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy(...)sera feta 2 łyżki krojonej zielonej cebulki Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże
Karola gotuje