spaghetti na sos: około 800 g pomidorów 1 cebula 3 duże ząbki czosnku garść listków bazylii sól, pieprz oraz: około 800 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kostka sra feta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Makaron z fasolką szparagową Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i jeżeli są włókna(...)odcedzonego i gorącego makaronu dodaję ugotowaną fasolkę, dodaję sos i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypuję pokruszonym serem feta. Makaron z fasolką szparagową jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujezaciszu własnej kuchni zabrałem się za przygotowanie jednego ze znanych dań wysp greckich. A mowa tu o słynnych dakos, które są przygotowywane ze świeżych pomidorów i fety na chrupiących jęczmiennych sucharkach. Do tego tradycyjnie tłoczona oliwa z oliwek kreteńskich, uzupełniła danie i nadała mu wyjątkowego "wakacyjnego" smaku. Potrawę odrobinę zmodyfikowałem dodając świeżą natkę pietruszki oraz czerwoną cebulę(...)spotkań z bliskimi. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 6 sucharków jęczmiennych 2 pomidory malinowe 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka fety 2 łyżki oliwy greckiej (użyłem Biolea tłoczona tradycyjnie z odmiany oliwek Koroneiki ) 12 zielonych oliwek kreteńskich 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo mielony
kulinarnyJaBike&Cook". Odrobinę go zmodyfikowałam ale myślę, że to nie zaszkodziło. Salatka brokulowa z pomidorami i feta 1/2 brokuła (ok. 200 g) 60 g sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy(...)następnie odcedzamy. Różyczki przekładamy do wody z lodem i tam je studzimy. Pozwoli to zachować im zieloniutki kolor. Zimne brokułu odcedzamy i przekładamy do miski. Do miski dorzucamy pomidora, fetę, posypujemy lekko podprażonymi pestkami. Przygotowujemy sos. Do miseczki przeciskamy czosnek, łączymy z oliwa i musztardą oraz octem. Powinniśmy otrzymać jednolitą emulsję. Sałatkę polewamy sosem i podajemy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś mam dla Was pyszną sałatkę z bobem, truskawkami i serem feta. Sałatka idealnie sprawdzi się na kolację lub na śniadanie(...)pracy. U mnie w sezonie truskawkowym nie może jej zabraknąć, polecam :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 150 g truskawek 100 g sera feta 300 g bobu 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować przez
magiczna kuchnia Kasiszaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy(...)oliwek Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki, sałatę porwać. Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Uważać z solą gdyż feta jest wystarczająco słona
Smakołyki AsiSKŁADNIKI : 190 g pasty warzywnej paprykowej firmy ROLNIK 3 placki tortilla 100 g sera fety 1 świeży ogórek 4 liście sałaty 1 mały słoik papryki konserwowej kilka oliwek kila pomidorków koktajlowych(...)PRZYGOTOWANIE : Sałatę myjemy i osuszamy, ogórka obieramy. Kroimy w paski ogórka, paprykę i ser fetę. Placki tortilla rozkładamy na desce, smarujemy pastą warzywną, na to kładziemy po liściu sałaty, a z brzegu placka układamy, kilka pasków ogórka, papryki i fety. Placki ciasno zwijamy w naleśnika i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny
Kulinarne Fantazje Mariolipotrzeb modyfikujcie ilość składników, doprawiajcie po swojemu. Składniki: 1 ugotowany i obrany duży burak 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 łyżki cieciorki z puszki po 2 łyżki fety na sałatkę dwie spore garście mixu sałat (po jednej na porcję) świeżo zmielony pieprz sok z cytryny olej lniany Przygotowanie: Na talerzu / misce układam mix sałat. Buraka kroję(...)słupki, jajka na ćwiartki, układam na sałacie. Dodaję fetę i cieciorkę, przyprawiam pieprzem, sokiem z cytryny i polewam olejem lnianym do smaku, nie za dużo. Gotowe! Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchniszynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!. 1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania(...)ciasta 6 pl.szynki pomidorki cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifety i czerwonej cebuli. Składniki: szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli) opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g) mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy szczypta ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier i pieprz koperek do ozdoby Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby połączyła się z sosem. Udekorować koperkiem
Czerwień i błękitpieprzu szczypta soli suszone oregano 1 łyżeczka masła Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w drobne kawałki. Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokruszyć. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dorzucić pomidory i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oregano (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Wymieszać i smażyć przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty(...)kokilek przełożyć pomidory z patelni. Posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu rozbić jajka. Całość posypać suszonym oregano. Piec ok. 15 minut w temperaturze
Bulliojogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki(...)umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi o różnorodność
Cooking Monstermał e pomidory, około 220 g fety, około 350 g salami w kawałku, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 płaskie łyżeczki oregano. Przygotowanie: Salami, pomidora i fetę kroję w grubsze plastry. Oliwę mieszam z posiekanym czosnkiem i oregano. Składniki układam w następującej kolejności: salami, pomidor i feta, polewam smakową oliwą
JejKuchniałyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kotlety - bataty(...)Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę 4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto 5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny i sok, mieszamy i natychmiast podajemy
Słodki KompromisPierogi z brokułem i serem feta to wspaniała alternatywa na bezmięsny obiad. Jestem ogromnym pierogo ż erc ą i uwielbiam pierogi w różnych odsłonach. W tym wydaniu były również pyszne. Delikatny smak brokuła w połączeniu z wyrazistym smakiem sera feta i czosnku to znakomity farsz na pierożki. Często w moim domu(...)przygotowywałam pierogi ze szpinakiem i serem feta, lecz odkąd wypróbowałam tej wersji to mogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania, woda ciepła
kulinarne odsłony patiNigdy wcześniej nie pomyślałabym, że połączenie sera feta z fasolką szparagową może być tak smaczne! Delikatna i lekko słodkawa fasolka w parze ze słonym serem daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe – koniecznie spróbujcie! Sprawdzi się, jako dodatek do dań głównych, bądź też jako oddzielne danie/przystawka. Zobaczcie też: Sałatka z brokułem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem feta Przepis(...)sałatkę z fasolką szparagową Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki - fasolka szparagowa Poltino (400g) - w sezonie możecie użyć świeżej - 100 g sera typu feta - sezam po posypania sałatki - oliwa z oliwek do polania sałatki - pieprz Przepis 1 Fasolkę gotujemy do miękkości i czekamy, aż wystygnie. 2 Ser kroimy w kostkę i mieszamy składniki. 3 Całość posypujemy sezamem
Kuchnia Bazylii