wyglądał tak kiepsko smakował (mnie oczywiście). Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec. Jako że miałam kostkę fety i trochę zieleniny w ogrodzie udało wypiec się taki oto chlebek inspirowany przepisem z "Wypiekania na śniadanie" Młode listki pokrzywy są bardzo zdrowe. Nie było ich jeszcze(...)wystarczająco dużo, więc braki uzupełniłam roszponką. Oczywiście przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Na zielono opisałam zmiany. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką) na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała (czerwona) , posiekane drobno 300g szpinaku baby (150 g listków pokrzywy
Gotuj Sam!powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka(...)smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy i dusimy na maśle do miękkości. Przestudzamy. Bułkę namoczoną w mleku odciskamy. Dodajemy do niej fetę i pesto. Wszystko rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Dodajemy jajka, cebulę oraz bazylię i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotleciki średnicy około
Trzeci talerzłod bajtla 6 abo idzie dać take całe kupiōne opakowanie) gorść roszpōnki połra łeżek łobranego słōnecznika trocha mani nasiōn sezamu 2-4 tōmaty 7 150-200 syrka feta jedne opakowanie kiełkōw ze brokułōw I tak tak styknie 8 do 4 ludzi. Zōłza: łeżka 9 miodu łeżka łoctu balsamicznego 3 łeżki oliwy 3 łeżki oleju- moge być słōnecznikowy sōl(...)Słōnecznik i sezam dejcie na suchoł patelnia i trocha uprażcie, ale niy przibrōnołćcie 11 za kans 12 . Pōmidorōm seblyczcie 13 skōra i pokrejcie we kosteczka, tak samo i ta feta. Dociepcie razym ze ziorkami do tyj srogi michy, wymiyszejcie ze zōłzōm i sie biercie za jedzynie. Do grilla bydzie tyn szałołt idealny… smacznego 1 nudzi 2 lina
Chop w kuchniZdrowa i kolorowa sałatka. Nie tylko na przystawkę, możecie ją podjadać przez cały dzień. Dzięki dodaniu kawałków pokruszonej fety nie trzeba solić sałatki. Jedynymi przyprawami, które dodają i podkreślają smak tuńczyka to świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Należy też pamiętać, że rukola (rokietta siewna) sama w sobie jest bardzo aromatyczna o charakterystycznym pieprznym(...)smaku. Jest zamiennikiem pieprzu, używana także do produkcji musztardy. Ma też działanie lecznicze. Nie żałujcie jej w swoich sałatkach:) Składniki: 100 g umytej i osuszonej rukoli 110 g pokruszonej fety 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy pieprz łyżeczka soku z cytryny Jak przyrządzić? Rukolę ułóż w misce, posyp pokruszoną fetą, dodaj odsączonego z nadmiaru
Zasmakuj Kuchnimieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 250 g mąki pszennej 200 g serka kanapkowego 200 g masła szczypta soli Jajko do smarowania czarnuszka do posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry(...)pomidory. Dusimy jeszcze ok 10-15 min. Farsz powinien być gęsty. Farsz brokułowy Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony brokuł rozgniatamy widelcem lub blenderem i mieszamy z fetą. Doprawiamy. Jeśli feta była bardzo sucha dodajemy 1 łyżkę oliwy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/meksykanskie-pierogi-empanadas/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Meksykańskie pierogi empanadas pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy
Mieszam w Garnkupowtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza. Ale reszta była mniam mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Fetę kroimy w kostkę, rozgniatamy widelcem. Szynkę kroimy w paski Na połowie ciasta rozsmarowujemy majonez, następnie ciasto smarujemy koncentratem. Możemy też majonez wymieszać z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto(...)wierzchu układamy plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości 1 cm. Paski delikatnie zwijamy w rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt rukola garść ziarna granatu ziarna słonecznika 3 łyżki feta pół kostki 3-4 łyżki oleju sól do smaku łyżeczkę miodu sos z cytryny do smaku SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo. Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą
Basia w kuchniPotrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego 0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę(...)dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt). Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem
Łycha smakówprażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g fety 2-3 pomidory(...)łyżka ostrej musztardy łyżka octu winnego łyżka miodu 2-3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, fetę w kostkę. Wyłuszczyć ziarna granatu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki sosu wymieszać energicznie w zamkniętym słoiczku. Polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego
na moim stole...jajka 6 łyżek mąki 100 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz pomidorki serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola szczypiorek masło do smażenia ok 3-4 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce(...)patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem) Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym naszym ulubionym serkiem np. pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości. Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie
Basia w kuchniszpinak…tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha. Składniki: 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą(...)otartą skórką z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety
Smaki Ewysię nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza 2-3 łyżki pestek granatu 1/2 czerwonej cebuli 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki płatków migdałowych 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka(...)segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy je na mniejsze części i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Razem z granatem i migdałami wsypujemy do miski. Na koniec kruszymy fetę i delikatnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy migdałami i skrapiamy oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. Smacznego! PS: Kilka fajnych sałatkowych inspiracji możecie znaleźć również tutaj
DefinicjaSmakujakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki(...)masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy
Marder&Marder Manufacturetablespoons oil 2 - 3 cloves of garlic 1 small chili sea salt, freshly ground pepper chives (for decoration) Greek sauce: 200 g natural yoghurt 100 g feta cheese 1 clove of garlic small piece of chili juice of half a lime 1 teaspoon dried thyme salt and pepper METHOD: Baked sweet potatoes: 1. Peel the sweet potatoes(...)tray, put them in the oven preheated to 180 ° C and bake for about 45 minutes . Greek sauce: 1. Put a cup of yogurt into the blender, add feta cheese, one clove of garlic, juice of half a lime, a bit of chili and blend for a moment. 2. Put the sauce into a bowl and season
W kuchni Katie