ser feta - 6431 przepisów (strona:20/429)

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą 114

Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą - przepis By Piotr 5 maja 2017 Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą będzie idealną propozycją. Wypróbuj przepis! Składniki: Sałatka: komosa ryżowa - 75g bulion - 250ml zielone szparagi - 1/2 pęczka pomidorki koktajlowe - 2 garści rzodkiewki(...)feta - 70g, pokruszonej natka pietruszki - 2 łyżki Dressing: oliwa - 3 łyżki sok z cytryny - 2 łyżki miód - 1 łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy wedle zaleceń producenta. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Komosę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie

COOKUJ
NADZIEWANY BAKŁAŻAN 161

Składniki: bakłażan 1 pomidor 0,5 opakowania sera feta 1 mała cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 20 dag mięsa mielonego wołowego sól pieprz ziołowy tymianek 10 dag sera żółtego wędzonego Sposób wykonania: Przekroić bakłażana na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając(...)skórki. Miąższ posiekać.Usmażyć Usmażyć mięso mielone na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju.  Do cebulki dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę.  Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Aromatyczne roladki drobiowe 124

Aromatyczne roladki drobiowe z serem feta i słodką kukurydzą Bonduelle są po prostu pyszne.  Danie doskonałe na niedzielny obiad.  Przy okazji dzisiejszego przepisu kolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe(...)firmy są tak smaczne. AROMATYCZNE ROLADKI  DROBIOWE SEROWO-KUKURYDZIANE Składniki: 4 udka bez kości 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu do posypania udek farsz: 1/2 opakowania sera feta półtłustego 2 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka masła skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową

Bon appetit mon amie
Omlet ze szparagami na bogato 134

można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów 3 średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry(...)dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy

My Chcemy Jeść
Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą 160

wahajcie się ich użyć! :) SKŁADNIKI (4-6 porcji) 2 łyżki szparagowego pesto z tego przepisu 1 pomidor malinowy 1 żółty lub pomarańczowy pomidor garść pomidorków koktajlowych 150 g sera feta świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz ulubiony makaron (polecam penne bądź fusilli) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe(...)połówki i dodajemy do ugotowanego makaronu. Fetę kruszymy, dodajemy pesto i całość delikatnie mieszamy. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki). Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i  podgrzać kilka minut). Smacznego

DefinicjaSmaku
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 106

mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik 1/2 op. sera feta 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie  żółtko oraz wodę.  Zagniatamy(...)układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 106

Placki: 1 kg ôbranych kartołfli 1 cebula 2 zōmbki 23 czosku 5 -6 łeżek mōnki pszynnyj 2 jajca sōl i pieprz ôlyj do smażynia (no chyba, że chcecie na fecie) Zōłza: 0,5 kg pieczarkōw 400 ml śmietōnki 24 (12 abo 18 %) łeżka masła klarowanego 1 łeżeczka majeranku (kajś żech widzioł, że go piyrwy mianowali majerōnek) 0,5 łeżeczki(...)ôleju, a jak sie ôzgrzeje, ponakłołdejcie po łeżce plackowego ciasta. Jak już placki bydōm ze kołżdyj strōny fajnie przibrōnołcōne 35 , to je przeciepcie na papiyrzany 36 ryncznik, żeby tyn fet w niego trocha wsiōnknōł 37 . Takego placka mogecie sie wciepnōńć 38 na talyrz, ôblołć 39 zōłzōm i… smacznego 1 znam; ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni. 138

dziecko niech żałuje! ;) ;) Składniki: 400 g mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa Wykonanie: Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać(...)ponownie smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni

zadanie-gotowanie
Omlet ze szpinakiem, fetą i orzechami. 82

oczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 50 g fety gruby plaster pomidora 2 włoskie orzechy Na początku zwracam się do tych nieprzekonanych,  do szpinaku i otrębów(...)jeden produkt, ani drugi nie jest nudny,  są smaczne, wartościowe i dają wiele możliwości. Trzeba tylko puścić wodzę fantazji i ciszyć się ich smakiem i korzystać z wartości. Fetę kroimy w niewielką kostkę, podobne jak pomidora. Obrane orzechy siekamy nożem na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać

Dieta moja pasja
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 92

idą w parze z olejem czy oliwą) pieczarki nabierają zupełnie nowego wymiaru – stają się mocne i skondensowane w smaku. Cebula dodaje delikatnej słodyczy, czosnek minimalnej ostrości, zioła świeżości, a feta całość(...)naturalnie dosala, kremowo ślizgając się na podniebieniu. Sama przyjemność! SKŁADNIKI 500g gotowych kopytek/gnocchi 500g małych pieczarek 1 większa czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałatka ze szpinakiem, granatem i fetą 122

bazie octu balsamicznego i soku z malin. Od paru dni jestem jego szczęśliwą posiadaczką, więc postanowiłam go wykorzystać. Pasował przeidealnie. Składniki: 2 spore garści szpinaku baby 100 g fety pół granatu mała czerwona cebula 1 łyżeczka glassy balsamicznej z malinami (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól (przepis na 2 porcje) Szpinak myjemy, osuszamy(...)wrzucamy do michy. Dorzucamy do niego pokruszoną w większe kawałki fetę, pestki granatu i pokrojoną w drobne paski cebulę. Z oliwy, soku cytryny i soli robimy sos, którym polewamy całość. Sałatkę można na koniec potraktować glassą balsamiczną lub po prostu odrobiną octu balsamicznego

Kardamonovy
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą 103

feta - połączenie idealne. I ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy.   Składniki: 4 średnie buraki 4 garści rukoli 1 czerwona cebula 200 g fety 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu (ja użyłam octu z cherry) sól pieprz (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii(...)miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Po upieczeniu obieramy je i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec całość posypujemy uprażonym słonecznikiem

Kardamonovy
Omlety śródziemnomorskie 112

Składniki na 4 omlety o średnicy 20 cm: 4 jajka 4 łyżki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan(...)jednej strony i przekręcić przy pomocy szpatułki. Lepiej używać nieco mniejszej patelni, żeby nie było problemów z przekręcaniem. Z podanych składników usmażyłam 4 omlety o średnicy 20 cm. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Na każdy omlet położyć garść sałaty, fetę i pomidory. Zawinąć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki

Bullio
Sałatka z pieczonej marchewki. 88

same siebie, a o ogórkach lepiej w ogóle nie wspominać, takie proste warzywo jak marchewka (odpowiednio potraktowana) może pokazać swój ukryty potencjał! Składniki:  16 małych marchewek 75 g fety 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Marchewki wyszorować i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć na blachę lub do dużego(...)oliwą i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut - aż się skarmelizują. Przenieść do miski lub na talerze. Posypać pokruszoną fetą i posiekaną natką. Skropić octem balsamicznym

zadanie-gotowanie
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO i KOMOSĄ RYŻOWĄ 212

Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę. SKŁADNIKI / 2-3 porcje SAŁATKA ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej 50 g listków szpinaku ¹⁄₂ papryczki chili 1 mała szalotka  ¹⁄₂ mango 1 awokado 25 g fety cząstki cytryny do wyciśnięcia 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu(...)pestkę, łyżką wydrążamy połówki miąższu, kroimy w kostkę i także przekładamy na półmisek z komosą. Na wierzchu sałatki układamy paski kurczaka i smażoną paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty