stałego menu. Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;) 4 grzanki: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek- 10-12 gałązek * szczypiorek- pół pęczka * oliwa z oliwek- 1 łyżka(...)sól i pieprz- do smaku Pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony). Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty. W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, c hwilkę
Kraina Miodem PłynącaSzybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka. Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety. Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy(...)przyprawami i mieszamy z łyżka oliwy. Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce
Dzieje kuchennej Wiewiórystrukturę. W sobotę zapowiedziało mi się kilka osób i postanowiłam wypróbować to co mi chodziło po głowie od kilku dni. Składniki na 6 porcji 6 filetów drobiowych 1 opakowanie fety 1 łyżkę świeżej bazylii 1/2 papryki żółtej lub czerwonej Na marynatę 2 łyżki oliwy 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet. 2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy. 3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się. 4 . Filety przekroić na połówki ale nie do końca . 5 . Do rozkrojonego filetu nałożyć farszu
Eli Gotowaniepełno pachnących warzyw, owoców i kwiatów. Jednym z warzyw, na które czekam z niecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi. Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już(...)wielka frajda, a dla mnie nostalgia i powroty do dzieciństwa. W mojej rodzinie gotuje się botwinkę i ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym twarogiem w kostce), który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam! Zupa
codojedzeniatego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również(...)wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C
Amatorka kuchennaJakiś czas temu przywiozłam ze wsi ostatnie cukinie. Kilka malutkich sztuk. Potem koleżanka opowiedziała mi o cukiniowych kieszonkach z fetą. Kupiłam więc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą(...)Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie
Sto kolorów kuchnisamo jak ja, nie wybieracie się na bal, a zostajecie w domu...lub wpadacie na domówkę do znajomych, musicie zrobić ten dip. Dip pieprzowy z era feta - prawdziwego sera feta, nie serka sałatkowego typu feta, który to z fetą ma niewiele wspólnego - przygotujecie w kilka chwil. Do czego, a raczej z czym go podawać ? Dip ten doskonale(...)Gusto, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. PRZEPIS NA DIP PIEPRZOWY Z SERA FETA Składniki: 300 g prawdziwego sera feta 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki ketchupu Przygotowanie dipu: 1. W moździerzu dobrze rozetrzeć ziarna kolorowego pieprzu. 2. Ser feta połamać
kolorowotorcikowonami buraczkowy tydzień, gdyż piekąc czerwone buraczki do carpaccio włożyliśmy dwie sztuki więcej, aby wykorzystać je potem do zrobienia sałatki z piersi kurczaka, czerwonych buraczków i sera feta . Te połączenia smakowe zawsze się sprawdzają, a do tego nieźle wyglądają ułożone na talerzach, więc dodatkowo zachęcają do jedzenia . Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narażeni(...)przeciwkaszlowe, łagodzą bóle gardła oraz wzmacniają odporność na choroby. Można więc powiedzieć – jedzcie sałatki z buraczkami – na zdrowie. Udostępnij Składniki na sałatkę z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta 2 duże buraczki czerwone 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mixu sałat Marynowane piersi z kurczaka: 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano
niecodziennikparypanierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować go na patelni grillowej z moimi ulubionymi brokułami, pieczarkami, grillowanym bakłażanem i serem feta. Bo jak to bakłażan grillowany bez sera feta :) Sos z drobnymi modyfikacjami ilościowymi ściągnięty z tej strony . Składniki 300-400 g łososia 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku 1 mały brokuł 1 czerwona cebula 1 pieczarka duża(...)Lidla lub 3 mniejsze 1 mały bakłażan 1/3 opakowania sera feta Łososia przekrawamy na dwie części, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej zalewie, jak to widziałam u Okrasy ostatnio, tym białko się
Piekielna Kuchnia Patito danie, które będzie się idealnie nadawało zarówno na obiad jak i kolację. Przygotowanie cukinii jest banalnie proste i do tego szybkie, wystarczą nam tylko 4 składniki - cukinia, ser feta, oliwki i suszone pomidory. A więc do dzieła... zobaczcie jakie to proste. Faszerowana cukinia z serem feta - jak przygotować: Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie(...)łyżką wydrążamy środek. Pomidory suszone , ser feta i oliwki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy, delikatnie ugniatając w misce. Nie przyprawiamy składników solą, bowiem pomidory i oliwki są już dość słone. Przygotowany farsz nakładamy do cukinii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut. Smacznego - szybko i zdrowo :) Post Faszerowana cukinia z serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam ich smak z serem feta. Taką kompozycją smakową wypełniłam roladki z kurczaka, które później zapiekłam z dodatkiem wina i śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania roladek z kurczaka z szparagami. 1 kg piersi z kurczaka (4 piersi) 8 zielonych szparagów 20 dkg sera feta 1 łyżeczka soli pieprz czarny 2 łyżki oleju słonecznikowego 100 ml śmietanki (30%) 150 ml białego wina wytrawnego Jak przygotować piersi z kurczaka z fetą i szparagami . Każdą
mecooksprosta sałatka z kaszą kuskus, która może posłużyć jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek gruntowy 1 pomidor 1/2 opakowania sera feta 1 pęczek rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki ulubionych oliwek – można pominąć jeśli nie lubimy sól i pieprz – do smaku(...)Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu *** *** Pomidora oraz ogórka kroimy w kosteczkę *** *** Ser feta również kroimy w kosteczkę *** *** W dużej misce łączymy ze sobą kaszę kuskus, pomidora, ogórka, ser feta oraz rukolę *** *** Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i wlewamy do sałatki. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu sałatki układamy oliwki *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemteż wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin. W przypadku wszystkich dań opartych na świeżych produktach, a moim(...)zastosowanych produktów. Do przygotowania sałatki użyłem naprawdę świeżych i naprawdę wysokiej jakości warzyw, bardzo dobrej oliwy z oliwek, wysokiej jakości oliwek z pestkami. Nade wszystko nie warto oszczędzać na serze feta - wszelkie produkty fetopodobne, to jest serki "typu feta" absolutnie nie nadają się do przygotowania dobrej sałatki greckiej, gdyż nawet nie przypominają w smaku prawdziwego sera feta
Wyprawy kulinarnegreckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu(...)podgrzewałem dalej na małym ogniu, do czasu niemal całkowitego odparowania płynu, a kiedy mięso zrobiło się prawie suche wyłączyłem gaz, dodałem miąższ wydrążony z bakłażanów i całość dokładnie wymieszałem. Ser feta pokroiłem na osiem plastrów. Do wydrążonych bakłażanów na spód dodałem po pokruszonym plasterku sera feta, a na niego nałożyłem obficie farsz z mięsa wołowego. Na wierzchu farszu
Wyprawy kulinarne