ser feta - 6431 przepisów (strona:6/429)

Pasta z buraków, cieciorki i sera feta 150

grupy B, witaminy C, magnezu, wapnia, potasu oraz ma właściwości odkwaszające organizm. Tak więc jedzmy buraki!!!   Składniki: 1 puszka cieciorki 2 duże buraki 10 dag  sera feta 1 ząbek czosnku  natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Buraki ugotować, obrać. Cieciorkę osączyć z zalewy, zmiksować razem z burakami, czosnkiem i serem. Przyprawić i posypać natką pietruszki. Banalnie

Anioły w kuchni
Pieczona cukinia z pomidorem i serem feta 175

stałe wchodzi do mojego menu. Składniki: (ilość na jedną dużą porcję przygotowaną przeze mnie - cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g)  80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5  średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano  Przygotowanie(...)Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż). 2. Na plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora.  4. Posypujemy czosnkiem i oregano.  Pieczenie: Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od grubości

Malowane smakiem
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 360

maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy   umieść wszystkie składniki i zagnieć(...)wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku.  Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta. W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami  i na wierzch

Niezły Młynek
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 91

Almette sałata INGREDIENTS: Pancakes: 1 cup wholewheat flour 1-2 eggs 1 cup milk sparkling water frying oil Spinach filling: 1 package of spinach (450 g frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki(...)ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 162

Almette sałata INGREDIENTS: Pancakes: 1 cup wholewheat flour 1-2 eggs 1 cup milk sparkling water frying oil Spinach filling: 1 package of spinach (450 g frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki(...)ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie

Martyna Cooks
Sałatka: świeży szpinak, feta, suszone pomidory 323

robią z mixem sałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie:    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści(...)Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek

Aga w kuchni
Sałatka dietetyczna z fetą i różowym sosem! 269

Dietetyczna, pyszna sałatka z bogactwem witamin! SKŁADNIKI: - mix sałat ulubionych  - pomidorki koktajlowe - fit feta - oliwki czarne kilak sztuk - świeża bazylia - papryka czerwona - ogórek zielony - różowym marynowany imbir - kromka chleba na zakwasie pełnoziarnistego SOS RÓŻOWY DO SAŁATKI: - 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam marki Zott) - 1 łyżka ketchupu (ja używam Pudliszki) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego - sól

SMYKWKUCHNI
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą, Podpromie 169

dniu imprez (gramy w holu głównym). Poza tym regularnie odbywają się tutaj zajęcia pilates, karate, aerobik i wiele innych. Źródło: www.rzeszow4u.pl Baked pierogis (Polish dumplings) with spinach and feta Another version of this recipe. Frozen spinach is much more available than kale. You’ve only got to remember to evaporate water well while making the filling (otherwise pierogis might

Qlinarnie i Qlinarnie
Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami 146

przyżądzona cukinia idealnie nadaje się na przytawkę lub jako dodatek do mięs. Tym farszem możemy nadziać również pieczarki, też są pyszne. Składniki: 4 cukinie 200 g fety 0,5 papryki słodkiej (czerwonej) 70 g suszonych pomidorów (ok. 10 sztuk) szczypiorek pieprz Wykonanie: Wydrążamy środek cukinii specjalną łyżeczką do drążenia kulek lub urządzeniem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek.  Paprykę(...)kroimy w drobną kostkę, pomidorki w cienkie paseczki, zaś fetę rozdrabniamy widelcem. Wszytko razem łączymy, dodajemy garść posiekanego szczypiorku i doprawiamy pieprzem. Nadziewamy cukinie farszem i zapiekamy w temp. 280 C 20 min.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Makaron kukurydziany z cukinią, suszonymi pomidorkami i fetą 185

tego smaczne i zdrowe  :) Naprawdę warto wypróbować, jestem pewna, że też będzie Wam smakowało :) *makaron kukurydziany fusilli- 150g *cukinia- 1 duża *suszone pomidory- 50g *cebula- 1 duża *feta z mleka koziego- 150g *kapary *oliwa *szczypiorek do posypania *skórka z cytryny *pieprz i sól Na oliwie podsmażyć cebulę, jak się zeszkli to dodać, pokrojony w małe talarki, czosnek (uważać, żeby(...)Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię* i suszone pomidory. W międzyczasie ugotować makaron. Warzywa poddusić aż cukinia zmięknie, dodać ugotowany makaron, doprawić pierzem i solą i wszystko razem wymieszać. Dodać fetę pokrojoną w kosteczkę, kapary i p osypać szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Smacznego! :) *cukinię należy wcześniej posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok (który wylewamy), wtedy pozbywamy się goryczki

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 245

WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą

Mienta blog
Pasta z awokado i fety 187

nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta

pieprzny smaczek
Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą 166

Ciekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych.   Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy(...)czasu, aż wyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz  i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego

charlotte gotuje
Sałatka z wędzonym łososiem, orzechami i fetą 273

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 50 gram wędzonego łososia 5 pomidorków daktylowych 2 jaja 20 gram fety garść orzechów włoskich 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki czerwonej Rukolę myjemy, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Rukolę rozkładamy na talerze, posypujemy pokrojoną paprykę oraz pomidorkami. Dodajemy porwane kawałki wędzonego łososia oraz pokruszoną(...)fetę. Teraz całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi a na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jaja. Gotowe

Mango Papaja
Gołąbki na okrągło z fetą. 165

łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym(...)dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę

Kulinarny karnet Christophera