Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam
Mechanik w kuchnitoffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkinitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki dyni, słonecznik. siemię lniane,- ser żółty 4 plastry- chili, pietruszka, czosnek.Wykonanie:Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z domową mieszanką suszonych warzyw, olejem lub oliwą i Serkiem Kremowym Arla Apetina TAPAS oraz z oliwkami(...)Dosypujemy uprażone z przyprawami pestki i ziarna i dokładnie mieszamy. Gdy zbyt suche, dolewamy olej/oliwę. Dodajemy zaparzony makaron ryżowy i dokładnie mieszamyPapryki przecinamy na pół, wykładamy serem żółtym i napełniamy makaronem, posypujemy pestkami, skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.Aromatyczne smaki połączone w kremową całość, kuszą zapachem, wyglądem, wszystkim. Żaden zmysł
Wypisz Wymalujsprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić(...)posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego
Stare Garyzmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać kaszę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania Skropić oliwą z oliwek i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż ser się roztopi. Jeżeli przygotowaliśmy danie wcześniej, wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, żeby dobrze się zagrzało. Można
Stare Garyoliwa wpłynęła do wnętrza. Posolić i popieprzyć. Pomidory z sokiem przelać do miski, na każdej połówce bakłażana położyć trochę odcedzonych pomidorów (bez soku). Posypać startym serem. Do naczynia wlać nieco wody , do połowy wysokości bakłażanów, polać oliwą, wlać sok z pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być(...)miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Stare Garypracy wybierzcie sprawdzone produkty…Sernik kajmakowy – składniki:Spód:110 g ciastek digestive30 g masłaMasa:400 g masy krówkowej/kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukrucukier waniliowy3 jaja600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka1 czubata łyżka mąki pszennejdodatkowo: 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła, płatki migdałowe 1. Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie)(...)około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo się rumienił
UgotujmyTo.plgutap – składniki:Ciasto:1/2 łyżeczki soli150 ml ciepłej wody1 łyżka oliwy z oliwek250 g mąki pszennejFarsz:2 piersi z kurczaka300 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnku1 cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)sos sojowy, sól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz(...)elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię – najlepiej grillową i smażymy około 5 minut
UgotujmyTo.pldoprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Smacznego Post Tarta
UgotujmyTo.plzachwycą nie tylko smakoszy kaw! SKŁADNIKI:( 10 szt. )SPÓD:– drobno posiekane orzechy włoskie – 70 g– cukier – 1 łyżka– rozpuszczone masło – 25 gMASA:– ser biały mielony – 400 g– cukier – ok. 100 g– mąka – 2 łyżki– jajko – 1 duże ( albo 2 małe )– kwaśna śmietana(...)orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej
Ostra na Słodkojajko – 2 szt* cukier – 1/3 szkl* mąka pszenna – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaPONCZ :* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka* mleko – 100 mlMASA :* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru.Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi
Ostra na Słodkoszybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki , ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy.Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki(...)minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na Słodkokruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )SPÓD;* ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka(...)dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia
Ostra na Słodkoszkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl* kakao – 2 łyżki* woda – 3 łyżkiMASA SEROWA:* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g* jajko – 2 szt* cukier – 0,5 szkl* budyń waniliowy – 60 g* brzoskwinie z puszki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brzoskwinie odsączamy(...)proszkiem do pieczenia – miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.CAŁOŚĆ:Do formy wylewamy ciemne ciasto.Przykrywamy masą serową.Układamy odsączone brzoskwinie.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut.Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia!Smacznego
Ostra na SłodkoWyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.Masa:400 g masy kajmakowej50 g masła100 g cukru2 łyżki cukru waniliowego3 jajka600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka1 łyżka mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać połowę kajmaku i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce(...)sera i mąkę. Dobrze zmiksować.Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:Polewa
Z butelką mleczka w tle